Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Samband mellan blodtrycksmedicin och bröstcancer

Två gånger vanligare med bröstcancer bland postmenopausala kvinnor som tagit kalciumflödeshämmare i mer än tio år, säger resultaten av en ny fall-kontrollstudie i tidskriften Jama Internal Medicine.
Annons

Forskare i Seattle, USA, har jämfört användningen av olika blodtrycksmediciner bland 1 907 bröstcancerdrabbade kvinnor och 856 matchade kontrollpersoner.

Resultaten återupplivar en hypotes om att blodtrycksläkemedel av typen kalciumflödeshämmare kan öka risken för cancer. Enligt studien har kvinnor som använt kalciumflödeshämmare i mer än tio år 2,4 gånger ökad risk att ha cancer i mjölkgångarna och 2,6 gånger ökad risk för cancer i mjölkkörtlarna, jämfört med dem som inte hade en pågående användning av läkemedelstypen.

Ett par mindre fall-kontrollstudier som visade på samband mellan kalciumflödeshämmare och ökad risk för cancer och däribland bröstcancer publicerades redan i slutet av 1990-talet. Dessa samband kunde dock inte bekräftas i större epidemiologiska eller randomiserade studier, enligt forskaren Patricia Coogan vid Boston University i USA.

Annons
Annons

Den aktuella studien är den första som haft en uppföljning på mer än fem år, och då studien var väldesignad och ingen annan orsaksförklaring går att komma på så måste resultaten tas på allvar, enligt Patricia Coogan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-08-22 05:15 (11 år sen)

    87hQm7 A round of applause for your article. Really Great.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-22 03:49 (11 år sen)

    xRQk6v Appreciate you sharing, great article post.Thanks Again. Will read on...

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-22 02:33 (11 år sen)

    19A7mj This is one awesome article post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-8 15:32 (11 år sen)

    Jag har varit på mammografi nu i måndags och väntar på svar men inte fått något. Har ätit amlodipin i flera år nu. Jag är jätteorolig i och med jag inte kan äta andra mediciner.

  • Avatar 2013-08-8 10:28 (11 år sen)

    Hejsan vad ska man göra nu jag som använder Amdolipedin sedan 2009...Jag vill få bröstcancer också jag är redan svårt allergisk /med astma samt diabetes av kortison.....Varför används mediciner som gör en sjuk?????Vad för blodtrycksmediciner ska man ta nu istället eller gäller denna forskning på alla blodtrycksänkande mediciner??MVH en som är redan orolig pga all medicinering....


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons