Nyhet | Bröstcancer

Så ska kvinnor med ärftlig bröstcancer slippa operation

Enligt en studie i Nature Medicine kan ett läkemedel som redan finns utvecklat för att bekämpa benskörhet även förebygga ärftlig bröstcancer. Ett fynd som kan medföra att kvinnor slipper operera bort brösten.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Till skillnad från den vanligaste formen av bröstcancer som generellt uppträder i äldre ålder, drabbar ärftlig bröstcancer ofta yngre kvinnor. Dessa kvinnor har en viss mutation i arvsmassan som innebär 50 till 80 procent ökad risk att utveckla bröstcancer. Nu har forskare i Australien lyckats identifiera celler med ett särskilt signalsystem av proteiner som triggar igång cancern. I samband med detta upptäckte de att ett förebyggande läkemedel för just detta signalsystem redan finns, men utvecklat för att motverka bland annat benskörhet. Det rapporterar Sveriges Radio.

– I takt med att vi får fler och fler olika läkemedel kan vi också använda de till flera olika ändamål. Många kvinnor skulle säkert välja en sådan här behandling om det var säkert och det fungerar. Men steget från att den här studien slutar till det att detta blir ett säkert sätt att förebygga cancer är ganska långt, säger Tobias Sjöblom, tumörbiolog vid Uppsala universitet.

Nu ska kliniska studier påbörjas och enligt Tobias Sjöblom kan det ta ett tiotal år att bygga upp det bevis som krävs för att läkemedlet ska kunna användas mot bröstcancer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons