Ovanligt många fall av manlig bröstcancer på Christinakliniken
Nyhet | Bröstcancer

Ovanligt många fall av manlig bröstcancer på Christinakliniken

I början av hösten upptäcktes fem fall av manlig bröstcancer på Christinakliniken i Stockholm, vilket är en tydlig ökning från tidigare år. ”Att även män drabbas av bröstcancer är viktig kunskap som måste nå ut till fler inom sjukvården”, säger överläkare Magnus Bäcklund.

Publicerad den: 2015-11-13
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och närmare 8 000 diagnostiseras årligen. Men det är inte enbart kvinnliga patienter som drabbas av tumörer i bröstvävnaden – mellan 35 och 40 män får också bröstcancer varje år.

På Christinakliniken i Stockholm identifierades nyligen fem fall av manlig bröstcancer på endast fyra veckor. Vanligtvis diagnostiseras en patient om året på kliniken, berättar överläkare Magnus Bäcklund.

– Några av männen hade dessutom allvarliga bröstcancertumörer med spridning till lymfsystemet, säger han.

Annons
Annons

Två av männen var även ovanligt unga för en bröstcancerdiagnos, under 50 år. Majoriteten av män som drabbas är mellan 70 och 80 år.

Stor kunskapsbrist

Magnus Bäcklund hoppas att händelsen kan bli en påminnelse för läkare och andra sjukvårdsanställda att även män får bröstcancer.   

– Jag skulle säga att kunskapsbristen om manlig bröstcancer är väldigt stor. Eftersom sjukdomen är så pass sällsynt är det många läkare som inte ens tänker på bröstcancer – trots att mannen kan ha uppenbara symtom.

Annons
Annons

Idag är lite känt om bröstcancertumörers uppkomst hos män, men troligtvis finns flera molekylära skillnader jämfört med kvinnliga bröstcancrar. Ändå behandlas män utefter riktlinjer som tagits fram för kvinnor.

– Det bidrar till att dödligheten i bröstcancer är större hos manliga patienter än kvinnliga. Att kunna diagnostisera männen i ett tidigt skede är därför av stor betydelse, säger Magnus Bäcklund.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons