Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ojämlik vård för bröstcancerpatienter

Bröstcancerföreningarnas riksorganisation kräver en mer enhetlig vård för patienter med spridd bröstcancer. Vården i Sverige är illa rustad för att ta hand om patienter som lever med bröstcancer, menar Bröstcancerföreningarnas riksorganisation.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-13

Annons

Gemensam nationell vårdplan för kvinnor med spridd bröstcancer saknas. Det råder också regionala skillnader i behandlingsmetoder och tillgång till nyare och effektivar läkemedel.

Register över patienter

För att förebygga den ojämlika vården vill Bröstcancerföreningarnas riksorganisation se ett gemensamt register över alla patienter.

– Då skulle man kunna se att man behandlar den här gruppen någorlunda enhetligt, så att man inte får sämre behandling i någon del av landet, eftersom man kan göra så otroligt mycket för den här gruppen, säger Elisabet Lidbrink, överläkare i onkologi vid Radiumhemmet till Sveriges Radio.

Annons
Annons

På senare år har flera nya läkemedel kommit som ger ökad överlevnad för vissa former av sjukdomen. Dock saknas en nationell vårdplan vilket också gör att behandlingsmetoderna varierar över landet. I Sverige lever idag 5000 kvinnor med spridd bröstcancer och var i landet kvinnorna bor avgör vilken vård och behandling de får.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.