Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Multivitaminer kan öka bröstcancerrisk

Annons

Kvinnor som äter multivitamintabletter drabbas oftare än kvinnor som inte tar vitaminer av bröstcancer, enligt&nbspen ny svensk studie. Totalt har 35 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län deltagit i studien, och ingen av kvinnorna hade cancer när studien inleddes i slutet av 1990-talet. Deltagarna följdes under tio år och under denna tid fick 974 av dem bröstcancer.

Forskarna har tittat närmre på vilka som har insjuknat och det visade sig att de kvinnor som åt multivitaminer var överrepresenterade. Risken för bröstcancer var 19 procent högre för de kvinnor som åt minst sju multivitamintabletter i veckan, jämfört med dem som inte åt vitaminer alls.
– Även om vi ännu inte vet om det rör sig om ett orsakssamband är våra resultat en larmsignal som måste tas på allvar och utredas vidare, säger Susanna Larsson vid Karolinska institutet till Upsala Nya Tidning.

Annons
Annons

Enligt Susanna Larsson&nbspkan det finnas en&nbspbiologisk förklaring till varför något som vanligtvis&nbspbrukar anses som ett skydd mot cancer skulle få motsatt effekt.
– Det finns studier som visar att kvinnor som tar multivitaminer får tätare bröst än andra kvinnor. Och just tätare bröst är en känd riskfaktor för bröstcancer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.