Mammografi räddar liv även bland 70-plussare

När kvinnor över 70 år blev inbjudna till regelbunden mammografi minskade risken för att dö i bröstcancer med 20 procent, enligt en omfattande studie vid Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-10-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Mammografi räddar liv även bland 70-plussare
Annons

Det har varit oklart vilka åldersgrupper som bör erbjudas regelbunden mammografi, vilket har lett till att länder har gjort olika bedömningar och rekommendationerna varierar.

Den nya studien bygger på en 20 år lång uppföljning och över 2 000 dödsfall i bröstcancer. Resultaten visade att dödligheten i bröstcancer minskade med 20 procent bland gruppen kvinnor i ålder 70–74 när de blev erbjudna mammografi, jämfört med dem som endast bjudits in till undersökning upp till 69 års ålder. Bland kvinnorna som sedan genomgick undersökningen minskade risken med hela 27 procent.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Sätta in behandling i tid

I de flesta länder inbjuds kvinnor till mammografiscreening upp till 69 års ålder, medan några länder däribland Sverige på senare tid har valt åldersgränsen 74 år.

Annons
Annons

– Resultaten styrker att det svenska beslutet att stå fast vid den övre åldersgränsen på 74 år för mammografiscreening var riktigt, säger Håkan Jonsson, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

De flesta randomiserade studierna som har gjorts inom området genomfördes för ungefär 40 år sedan och endast en av dessa studier inkluderade kvinnor över 70 år. Dessutom var denna åldersgrupp då för liten för att kunna ge ett tydligt resultat. Eftersom få länder har inbjudit dessa kvinnor till screening är observationsstudier sällsynta, vilket innebär att evidensen för värdet av mammografi i den äldre åldersgruppen har varit svag. Därför är den aktuella studien viktig – också för att vi blir allt äldre, menar Håkan Jonsson.

– I takt med att vi lever längre och är aktiva högre upp i åldrarna är det värdefullt att också undersöka förekomsten av cancer för att sätta in behandling i tid.

Annons
Annons

  Källor

 • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/mammografi-raddar-liv-aven-bland-aldre2_9699206/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tove 2020-10-21 15:02 (7 månader sen)

  Verklig åldersdiskriminering! Jag är 80 och vill inte få bröstcancer. Jag är fullt aktiv som forskare (dvs "samhällsnyttig"), men det borde inte påverka - alla vi gamlingar är lika mycket värda som yngre människor! Inför en gräns på 100 år, om det måste vara en övre gräns!

 • Avatar Charlotte 2020-10-21 14:50 (7 månader sen)

  Hej! Jag har alltid kommit till mammografi när jag blivit kallad senast var det 2019 och jag fyller 74 år i december .Det är ju en åldersgräns och jag förstår att jag inte blir kallad mer men OM jag ändå vill kolla mig vid 75 - 76 år kan jag då göra det om jag betalar för det?
  Mvh Charlotte