Mammografi kan göra mindre ont

Många kvinnor väljer bort mammografi på grund av smärtan då bröstet pressas samman vid undersökningen. Nu visar forskning vid Lunds universitet att det skulle kunna göra mindre ont och att bildkvaliteten kan bli bättre.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Mätningar visar att trycket vid sammanpressningen, som är tänkt att förbättra röntgenbilden, verkar fördelas fel och kan vara för hårt vid mammografiunderökningen.

– Även om man reducerar, minskar kompressionskraften ganska rejält, så gör det väldigt liten skillnad på det trycket som faktiskt hamnar på bröstet. Det verkar som om det går att minska kompressionen ganska rejält, säger Magnus Dustler, civilingenjör och forskare i medicinsk strålningsfysik som snart kommer med en avhandling om detta.

Så kallade flexibla kompressionsplattor, som anpassar sig bättre efter bröstet, skulle troligen ge likvärdig eller till och med bättre bildkvalitet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2016-10-12 14:20 (3 år sen)

    Hej!
    Varför görs mammografi stående? Om man fick ligga på mage på en brits med hål för brösten skulle tyngdlagen hjälpa till så att inte maskinen behövde skrapa hela bröstkorgen för att få med all vävnad, som nu sker. Det i sig är smärtsamt, förutom smärtan vid sammanpressningen. Dessutom är positionen att stå med starkt lyft arm och med huvudet lutat bakåt i sig smärtsam/obehaglig. Särskilt när man har ont i nacken.

  • -
    2016-10-18 15:11 (3 år sen)

    Jag gjorde undersökning med ultraljud där man körde en apparat över brösten. Det var ingen jätterolig undersökning men ändå uthärdligt.


Annons
Annons
Annons