Mammografi blir gratis i alla landsting

Mammografiundersökningar blir gratis i alla landsting från nästa sommar. Avgiftsfri bröstcancerscreening är ett av flera krav som Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna.

Publicerad den: 2015-09-04
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Med hjälp av mammografi, röntgenundersökningar av brösten, kan man hitta tecken på bröstcancer redan innan sjukdomen hunnit ge några symtom. I nuläget erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 års ålder en undersökning, men hittills har mammografin varit avgiftsbelagt för patienten i de flesta landsting. Men efter påtryckningar från Vänsterpartiet kan alla kvinnor i landet låta undersöka sina bröst gratis från och med nästa sommar. År 2017 blir dessutom preventivmedel kostnadsfritt för alla kvinnor under tjugo år, rapporterar TT och Dagens Medicin. Enligt Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson har partiet även fått igenom en satsning på kvinnors hälsa inom primärvården på totalt 130 miljoner kronor nästa år, samt en engångssumma på 200 miljoner kronor som ska gå till utbildning inom äldreomsorgen.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) understryker att regeringspartierna varit överens med Vänsterpartiet i satsningen.

– Mammografi är en viktig screening som vi inte vill att någon ska känna att de behöver avstå på grund av avgifter, säger han.

Annons
Annons

När det gäller gratis preventivmedel valde regeringen och Vänsterpartiet att sätta gränsen vid tjugo års ålder, även om vissa landsting har generösare regler med fria preventivmedel upp till 26 år.

– Vi har tyckt att 21 år är en bra gräns för att man då brukar börja få en lite bättre ekonomi så att man har råd att betala en viss avgift, säger Gabriel Wikström.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Gabrielle Malmberg 2015-09-14 18:37 (5 år sen)

  Är ni verkligen säkra på att mammografi räddar liv? Think again!http://www.theguardian.com/science/2012/jan/23/breast-cancer-screening-not-justified

 • Avatar klimakterietant 2015-09-5 19:57 (5 år sen)

  Det var riktigt bra att mammografi blir gratis för som förtidspentionär så har jag trots mina dryga 50 år aldrig kunnat göra någon!
  Man har helt enkelt inte råd!

  Önskar att även sjukpensionärer ska få gratis preventivmedel! Det har varit en stress att bli ensamstående med barn och det är ofta kvinnan som måste se till att vara skyddad sedan är det en viktig aspekt till och det är alla konstiga könssjukdomar som finns i dag!

  Snälla tänk på att det är svårt att vara fattig även som över 21 år och behöva få litet närhet ibland. Det är svårt nog som det är att hitta någon partner som fattig och i övergångsåldern!
  Ogift och barnlös

 • Avatar 2015-09-4 17:05 (5 år sen)

  Vad bra. Men det är dåligt med jämlikheten, må jag säga.
  Fast vi vet att det är ungefär lika många bröstcancerfall som det är prostatacancerfall varje år, så får bröstcancervården en miljard av statskassan samtidigt som drottningen öppnar bröstcancermottagningar stup i kvarten.

  Prostatacancern får inte en enda krona, ej heller har kungen öppnat några prostatacancermottagningar.
  Varför fick inte prostatacancerpatienter gratis screening, när nu kärringarna får sina gratis.

 • Avatar Inger Malmqvist 2015-09-4 16:57 (5 år sen)

  Även männen skall väl få gratisprov vad det gäller prostatan!


Annons
Annons
Annons