Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hälften har ont efter bröstcanceroperation

Annons

Nära hälften av dem som opererats för bröstcancer har ont under ett till tre år efter att de fått sin behandling, visar en ny dansk studie. Smärtorna som kvinnorna i studien beskriver handlar om ont i brösttrakten och i armarna. En del uppger även att de har en brännande känsla i huden eller minskad känsel efter operationen.

Studien har gjorts vid Rigshospitalet i Köpenhamn och totalt har drygt 3 700 bröstcancerbehandlande kvinnor deltagit. Studieresultaten visar att nästan hälften av kvinnorna upplever att de har ont efter ett till tre år efter behandlingen. Och det är vanligare att yngre och medelålders kvinnor uppger att de har ont jämfört med de äldre.
– Om man är yngre, då är det mycket på spel. Man har en annan livsförväntning, säger läkaren och studieförfattaren Rune Gärtner.

Annons
Annons

Han menar att det finns en risk att denna psykologiska aspekt bidrar till att fler yngre uppger sig ha långvariga smärtor. Ytterligare en faktor som enligt studien ökar risken för långvariga besvär är om operationen kombinerats med strålbehandling. Forskarna bakom studien hoppas nu att vården ska bli bättre på att i förväg utvärdera vilka smärteffekter som en behandling kan få, och därmed sätta in smärtlindring i tidigt skede.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.