Gratis mammografi får inte fler att gå på besöken

Avgiftsfri mammografi infördes förra året för att få fler kvinnor att gå på besöken. Trots det ligger besöksfrekvensen på många håll på samma nivåer som tidigare, visar en rundringning som TT har gjort.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

För att upptäcka bröstcancer så tidigt som möjligt kallas alla kvinnor i åldrarna 40 till 74 år till regelbundna mammografiundersökningar. Trots det går inte alla på besöken och framförallt är det kvinnor med låg utbildning och inkomst, skriver TT.

LÄS MER: Cancerläkaren Svetlana slutade som patient

Därför infördes avgiftsfri mammografi i juli förra året, med förhoppningen om att det skulle få fler att göra dessa besök. Men det verkar inte ha gett någon stor effekt, visar en rundringning som TT har gjort. På många håll i landet ligger besöksstatistiken kvar på samma nivåer som tidigare. 

LÄS MER: Fakta: Godartade knutor i brösten

För tidigt för utvärdering

Men samtidigt menar socialminister Annika Strandhäll (S) att det är för tidigt för utvärdering. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har fått i uppdrag att analysera satsningen längre fram.

Annons
Annons

    Källor

  • TT

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar majlis johansson 2017-11-14 15:16 (24 månader sen)

    Borde inte kvinnor som är i åldern 70 år och äldre kunna mammograferas när de använder Östrogen mot vallningar och andra klimakteriebesvär.Har kollat mina bröst alla år som jag ätit Ösrogen .Är nu 78 år och har en hög livskvalitet beroende på bl a Östrogen. Mvh Majlis


Annons
Annons
Annons