Gratis mammografi får inte fler att gå på besöken

Avgiftsfri mammografi infördes förra året för att få fler kvinnor att gå på besöken. Trots det ligger besöksfrekvensen på många håll på samma nivåer som tidigare, visar en rundringning som TT har gjort.


Publicerad den: 2017-11-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

För att upptäcka bröstcancer så tidigt som möjligt kallas alla kvinnor i åldrarna 40 till 74 år till regelbundna mammografiundersökningar. Trots det går inte alla på besöken och framförallt är det kvinnor med låg utbildning och inkomst, skriver TT.

 

Därför infördes avgiftsfri mammografi i juli förra året, med förhoppningen om att det skulle få fler att göra dessa besök. Men det verkar inte ha gett någon stor effekt, visar en rundringning som TT har gjort. På många håll i landet ligger besöksstatistiken kvar på samma nivåer som tidigare. 

 

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

För tidigt för utvärdering

Men samtidigt menar socialminister Annika Strandhäll (S) att det är för tidigt för utvärdering. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har fått i uppdrag att analysera satsningen längre fram.

Annons
Annons

    Källor

  • TT

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-11-14 15:16 (4 år sen)

    Borde inte kvinnor som är i åldern 70 år och äldre kunna mammograferas när de använder Östrogen mot vallningar och andra klimakteriebesvär.Har kollat mina bröst alla år som jag ätit Ösrogen .Är nu 78 år och har en hög livskvalitet beroende på bl a Östrogen. Mvh Majlis