Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Folsyra kan öka risk för bröstcancer

Annons

Enligt en svensk studie löper kvinnor med en viss genuppsättning en ökad risk för bröstcancer av folat. Det är näringsforskaren och doktoranden Ulrika Ericson som har analyserat data om 17 000 kvinnor som ingick i den stora befolkningsstudien Malmö Kost Center på 1990-talet. Och det hon har kunnat se är generellt att B-vitaminet folat går att koppla till ett visst skydd mot bröstcancer. Men samtidigt visade sig sambandet vara det motsatta bland omkring en tiondel av kvinnorna. Dessa kvinnor hade en speciell variant av ett enzym som påverkar hur folat beter sig i kroppen.

Under de senaste tio åren har frågan om fördelar och nackdelar med att berika livsmedel med folsyra diskuterats flitigt i Sverige. Men eftersom det innebär en ökad cancerrisk för en minoritet av kvinnorna är Ulricka Ericson motståndare till folsyra i maten.
– Det är bättre att äta en kost med mycket frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Då får man i sig lagom mängder av både folat, andra vitaminer och kostfibrer, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons