Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre mammografiundersökningar för Stockholms kvinnor

Kvinnor i Stockholm mellan 40 och 50 år kommer att bli kallade till mammografiundersökning mer sällan än tidigare – trots att denna patientgrupp ofta har en mer snabbväxande cancer. Forskare är kritiska.
Annons

Brist på röntgenläkare gör att landstinget i Stockholm tvingas dra ner på antalet mammografiundersökningar för kvinnor i åldersgruppen 40 till 50 år. Tidigare har dessa kvinnor kallats till undersökning var artonde månad. Hädanefter kommer de istället bli undersökta var 24:e månad, vilket fortfarande är tillräckligt ofta enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Sven Törnberg, ansvarig för landstingets regionala cancercentrum, säger till P4 Stockholm att det är viktigare att alla kvinnor blir kallade med rätt intervall än att specifikt unga kvinnor undersöks ofta. Men Maria Wiklund Karlsson, ordförande för bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm, oroas över beskedet.

– Den här utglesningen gör att fler kvinnor kommer att komma in i ett senare skede av sin bröstcancer. Så man flyttar bara fram problemet. Så det blir ju en ökning, om två år kan man läsa det ur statistiken, säger hon till radiokanalen. 

Annons
Annons

Mer svårupptäckt bröstcancer hos yngre

Även flera forskare som P4 pratat med är kritiska till neddragningen. Det finns visserligen inga vetenskapliga studier som visar att längre undersökningsintervaller leder till fler dödsfall i bröstcancer. Men yngre kvinnors bröst är tätare vilket gör det svårare att upptäcka cancer. Dessutom har yngre kvinnor oftare en mer snabbväxande cancer. Därför är det ändå viktigt med mammografi var artonde månad, anser Jan Frisell, professor och överläkare inom bröstkirurgi. 

Vad anser du? Hur ofta vill du bli kallad till mammografiundersökning? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-19 17:54 (9 år sen)

    ÄVEN OM JAG ÄR GAMMAL SÅ VIILL JAG BLI KALLAD VARTANNET ÅR. dOM SOM ÄR YNGRE EN GÅNG OM ÅRET

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 20:23 (9 år sen)

    Som sagt Man ska satsa på Inerta Material i tänderna via tandtekniker för att slippa Bisphenol A och cancer i stigande ålder och exponering av allt annat som finns i komposit.
    @NegarRiahi

  • Avatar 2015-05-6 18:23 (9 år sen)

    Jag är 60+ och bor i ett landsting där man kallas vartannat år. Senast dröjde det dock drygt två och ett halv år, och då upptäcktes min bröstcancer: 11 mm plus förstadium på 4 mm. Tumören gick inte att känna. Opererades och fick strålning, och min prognos sades vara mycket god. Jag funderar ändå på hur det hade blivit om jag kallats vid "rätt" tidpunkt. Tumören borde ju ha varit mindre då, kanske bara förstadium, eller hade den inte synts alls på bilderna? I så fall skulle den ju ha hunnit växa ytterligare ett och ett halv år innan den upptäckts.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-6 15:04 (9 år sen)

    Tycker det är så konstigt att det sparas på kontroller där det är så viktigt att upptäcka denna sjukdom i ett tidigt stadie. Hur kan det sparas på något som har en livshotade utgång. Har själv haft bröstcancer och vet att tid är avgörande, när det upptäcks och när behandlingen börjar. Hur kan det bli sämre prognoser för mammografi...pluss att det tar alldeles för lång tid innan operation och behandling...en människas liv står på spel...
    Kan pengar få styra allt...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.