Europas största centrum för bröstcancer invigt

Torsdagen den 9 februari invigdes Södersjukhusets nya bröstcentrum. Dit kommer kvinnor att kallas för mammografiska hälsoundersökningar och utredningar vid misstänkt bröstcancer. I samma lokaler ryms också en av världens största studier om bröstcancer.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Tidigare har bröstcancerpatienter slussats mellan olika sjukhus och verksamhetsområden. Nu ansvarar bröstcentrum för hela vårdkedjan, från utredning och diagnos till behandling (kirurgisk eller onkologisk) samt uppföljning och rehabilitering, säger Mariann Iiristo, patientflödesledare, och överläkare onkologi, på Södersjukhusets Bröstcentrum.

På Bröstcentrum görs mammografiska hälsoundersökningar (screening), undersökningar av kvinnor som remitterats hit av sin husläkare eller själva kontaktat bröstcentrum för att de upptäckt en knöl i bröstet. På Bröstcentrum genomförs också ärftlighetsutredningar av kvinnor som har bröstcancer i släkten.

– De flesta kvinnor som kommer till oss är trots allt friska, därför känns det bra att kunna välkomna dem till våra fräscha lokaler utanför sjukhusmiljön, säger Mariann Iiristo.

Annons
Annons

Karmastudien - en av världens största bröstcancersstudie

I Södersjukhusets nya Bröstcentrum pågår även Karmastudien, ett bra exempel på hur forskningen och vården knyts ihop. Nyligen startades en ny spännande studie där man undersöker om friska kvinnor kan medicinera för att förebygga bröstcancer.

– På Bröstcentrum är det enkelt för våra deltagare att komma i kontakt med oss. Vi har dessutom all den specialistkunskap vi behöver vilket är en förutsättning för att genomföra studier med hög kvalitet, berättar Per Hall, professor vid institutionen för epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och ansvarig för Karmastudien.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2017-02-10 16:31 (3 år sen)

  Bröstcancern har man i alla tider daltat med. Drottning Silvia öppnar Bröstcancerkliniker stup i kvarten som får miljarder från statskassan varje år samtidigt som Prostatacancern inte får en enda krona. Ej heller har kungen öppnat en enda prostatacancerklinik trots att det är lika många som dör i prostatacancer som i bröstcancer varje år. Jämlikt. Knappast.

 • Avatar GIAMS 2017-02-10 18:35 (3 år sen)

  Vid Centralsjukhuset i Kristianstad har ett Bröstcentrum funnits ett antal år. Väldig skönt för oss med bröstcancer att all kompetens är samlad på ett ställe.

 • Avatar Sarah 2017-02-23 21:32 (3 år sen)

  Varför lär man inte ut att amning ger skydd mot flera olika sorters cancer?

 • Avatar Sarah 2017-02-23 21:34 (3 år sen)

  Varför lär man inte ut att amning ger skydd mot flera olika sorters cancer?


Annons
Annons
Annons