Ett glas vin om dagen räcker för ökad risk för bröstcancer

Kvinnor rekommenderas nu av forskare att kraftigt begränsa sitt alkoholintag för att minska risken för bröstcancer. Det efter att en omfattande granskning visat på att enbart ett glas vin om dagen skulle kunna påverka risken att drabbas. Den omfattande rapporten visar således på en stark koppling mellan livsstil och bröstcancerrisk.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-25
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Granskningen omfattade 119 vetenskapliga studier om livsstil och bröstcancerrisk som inbegriper 12 miljoner kvinnor och 260 000 bröstcancerfall.
Bland annat framkom att mindre än ett glas vin per dag ökar risken medan pulshöjande träning minskar.

– Det kan vara förvirrande att titta på enskilda studier där resulten varierar, förklarar Anne McTiernan, huvudförfattare bakom rapporten och fortsätter:

– Men med denna omfattande och aktuella rapport är bevisen tydliga: Att ha en fysiskt aktiv livsstil, hålla en hälsosam vikt under hela livet och begränsa alkoholintag är ett steg kvinnor kan ta för att minska sin risk.

Annons
Annons

Forskarna ser det som positivt att det nu är klarlagt att det går att påverka själv.

Läs också: Cancerläkaren som själv slutade som patient

Bara genom att ta ett litet glas vin eller öl (mindre än en alkoholenhet) om dagen ökar risk för bröstcancer före klimakteriet med 5 procent och efter klimakteriet med 9 procent.

Annons
Annons

Fysisk aktivitet riskhämmare 

Pulshöjande träning eller måttlig fysisk aktivitet som trädgårdsarbete visade sig minska risken att drabbas föra klimakteriet med 17 respektive 13 procent.

Även konstvalen spelade roll. Rapporten gav exempelvis tecken på att grönsaker (med lite stärkelse) också minskar risken. Mjölkprodukter eller annan kost med mycket kalcium verkade ha en skyddande effekt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Nisse Hult 2017-05-26 22:44 (3 år sen)

    100% på att de stämmer

  • Avatar 2017-05-26 17:58 (3 år sen)

    True or False?


Annons
Annons
Annons