Bröstscreening – skada eller nytta?

Det finns betydligt fler fördelar än nackdelar med att screena för bröstcancer, det menar forskare bakom en ny studie. Nyttan är störst hos lite äldre kvinnor enligt deras resultat.

Publicerad den: 2015-06-05
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Att regelbundet undersöka brösten via mammografi räddar liv. Det konstaterar experter från totalt 16 länder som har gått igenom fördelar och nackdelar med att upptäcka bröstcancer via olika screeningmetoder.

Forskarnas resultat pekar på att mammografi är effektivt. Risken att dö i bröstcancer minskar med 40 procent för kvinnor mellan 50 och 69 år som deltar i ett screeningsprogram. När det gäller kvinnor i alla åldrar minskar risken med 23 procent.

”Mammografi räddar liv”

Syftet med att screena mot cancer är att upptäcka tumörer i ett tidigt skede. Men nyttan med metoden har ifrågasatts, det finns till och med studier som pekar på att screening gör mer skada än nytta.

Annons
Annons

– Det här är en viktig analys som vi hoppas ska försäkra kvinnor om att bröstscreening med mammografi räddar liv, säger Stephen Duffy, professor vid Queen Mary University of London, i en kommentar till Dagens Nyheter.

Resultaten grundas på elva kontrollerade studier samt 40 observationsstudier. Studien är publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Namn 2015-08-9 11:27 (3 år sen)

    Vilken tur att vi fe5r ge5 pe5 mammografi...f6nskar vwkreligen att herrarna fick gf6ra samma sak ang prostatan.Ja, inte in med den i en se5n kle4mmaskin alltse5,men obligatoriska kontrller med je4mna mellanrum.Vi har en dam pe5 jobbet som tog bort be5da sina ff6r ca 1 e5r sedan, men hon e4r tillbaks nu och har t.o.m ve5gat kasta in peruken i ske5pet se5 vi fe5r njuta av hennes tjocka lockiga he5r igen.Jag he5ller verkligen tummarna ff6r att det ge5r bra ff6r din kompis nu.He4lsa golvmopparen och busfrf6et!Kramar Birgitta


Annons
Annons
Annons
Annons