Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bröstgel kan dölja tumörer

Annons

En gel som används för att göra bröst större kan göra det svårare att upptäcka tumörer med mammografi, skriver Göteborgs-Posten. Gelen som sprutas in i brösten har blivit en populär metod för att förstora brösten.&nbspGelen bryts ner på naturlig väg av kroppen och försvinner på ett par år.

Radiologen Isabelita Berlin vid Kärnsjukhuset i Skövde har ställts inför två liknande bilder på kort tid. I bröstvävnaden syns gelen med produktnamnet Macrolane som vita bollar eller som ett vitt moln. I båda fallen hade kvinnorna sökt vård för att de känt en knöl i bröstet, men trots mammografi kunde Isabelita Berlin inte se någonting.
– Det gick inte att tolka bilderna. Vi kan inte säga något alls egentligen eftersom bröstvävnaden är dold bakom gelen, säger hon till Göteborgs-Posten.

Annons
Annons

När inte mammografi visade något var nästa steg att undersöka brösten med ultraljud, men samma sak hände då. Bilderna gick inte att tolka.&nbsp Även i Stockholm&nbsphar man stött på problem&nbspmed gelen vid stadens fyra mammografienheter. Fallen har nu blivit så vanliga att radiologerna i de flesta fall direkt kan säga att det rör sig om ett macrolanebehandlat bröst.

Läkare är upprörda över att kvinnorna i de allra flesta fallen är väldigt dåligt&nbspupplysta om behandlingens konsekvenser och&nbspatt behandlingen påverkar mammografin, skriver Göteborgs-Posten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.