Bostadsorten avgör om du överlever din bröstcancer

Med en ny behandling kan chansen att överleva bröstcancer öka dramatiskt. Men var i landet du bor avgör om du får behandlingen eller blir utan.

Publicerad den: 2014-09-29
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Studien kring en ny typ av läkemedel presenterades på söndagen under den internationella cancerkonferensen ESMO i Madrid. Patienter som fått läkemedlet, med substanserna pertuzumab och trastuzumab, har visat sig ha större chans att överleva än de som inte fått behandlingen.

– Nästan hälften av patienterna lever efter fem år. Tidigare levde man i ungefär ett och ett halvt år om man hade den här sjukdomen, säger Jonas Bergh, professor i onkologi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

Läkemedlet är effektivt i behandlingen av en särskild typ av bröstcancer, eftersom det blockerar ett protein som stimulerar tumörtillväxt, och har varit godkänt sedan i mars förra året. Både Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) rekommenderar sedan dess läkemedlet som standardbehandling. Ändå får långt ifrån alla patienter behandlingen.

– Det är jättestora variationer för hur landstingen använder läkemedlet. Det används ojämnt över landet på ett sätt som är svårt att förstå. Att bostadsorten ska avgöra vilken cancerbehandling man får tillgång till visar att Sverige inte har en jämlik sjukvård, säger Jonas Bergh till tidningen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Monica Törnell 2014-09-29 23:02 (5 år sen)

    Är detta demokrati ???

  • Avatar Ia Brändström 2014-09-30 00:58 (5 år sen)

    Varför presenterar Ni inte landstingen som använder läkemedlet?


Annons
Annons
Annons