Nyhet | Bröstcancer

Alla erbjuds inte bröstrekonstruktion efter cancer

Din bostadsort kan avgöra ifall du erbjuds en bröstrekonstruktion efter bröstcancer eller inte. Christina Myrberg fick bara höra att hon kunde få en protes – och inte en bröstrekonstruktion. ”Det är för jävligt att jag fick söka upp den informationen själv”, säger hon till SVT.

Publicerad den: 2015-01-14
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Christina Myrberg från Göteborg fick sitt cancerbesked i maj förra året. Redan vid första mötet med läkarna på Sahlgrenska fick hon se hur en bröstprotes såg ut. Men först efter att ha sett en dokumentär om bröstrekonstruktion förstod hon att det faktiskt fanns andra möjligheter än en protes.

Det faktum att långt ifrån alla landsting erbjuder sina patienter bröstrekonstruktion har också uppmärksammats i en debattartikel i Dagens Medicin. En av artikelförfattarna är Jana de Boniface, överläkare vid bröst- och endokrinkirurgiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

– Varje patient borde få veta vilka alternativ som finns, frågan om patienten vill att bröstet ska byggas upp igen bör tas upp antingen i samband med operation eller senare, säger hon till SVT.

Annons
Annons

I debattartikeln föreslås flera åtgärder för att få en mer jämlik bröstcancerkirurgi över landet. Några av förslagen är en webbaserad kunskapsbas som ger tydlig fakta om bröstcancerkirurgi till patienter samt att låta bygga upp ett utbildningscentrum för onkoplastikkirurgi.

Christina Myrberg vill också se ett samtal kring utseendet efter operationen.

– Ens personlighet ligger mycket i utseendet och jag hade inte trivts med ett bröst. Med all respekt för de kvinnor som gör ett annat val så kände jag inte för att vara stympad, säger Christina Myrberg.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons