Nyhet | Bröstcancer

Alkohol orsakar över tio procent av alla dödsfall i bröstcancer

I Sverige dör upp till 1000 människor varje år i cancer som orsakas av alkohol. Kopplingen mellan alkohol och cancer är starkast när det handlar om cancer i bröst för kvinnor och tjock- och ändtarm för män. Det visar internationell forskning sammanställd i en ny rapport.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Antalet dödsfall i alkoholrelaterad cancer har i Sverige ökat med över sju procent sedan 2001. Trots det är svenskarna de invånare inom EU som har lägst kännedom om förhållandet mellan alkohol och cancer. Det visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Svenska Läkaresällskapet SLS, IOGT-NTO och forskningscentret CERA vid Göteborgs universitet. Samtidigt är svenskarna de EU-medborgare som har sämst kunskap om kopplingen mellan alkohol och cancer.

– Regeringen behöver skärpa Folkhälsomyndighetens informationsuppdrag och myndigheten behöver ta ett större ansvar för att vi ska kunna begränsa de omfattande skador som alkoholen orsakar, menar Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO.

Kopplingen mellan alkohol och cancer är starkast när det handlar om cancer i tjock- och ändtarm för män och cancer i bröst för kvinnor. Mer än tio procent av alla dödsfall i bröstcancer i Sverige orsakas av alkohol.

Annons
Annons

– Trots att alkohol är den största riskfaktorn för cancer efter tobak, är även kännedomen bland sjukvårdspersonal låg. Läkare och vårdpersonal måste bli bättre på att informera patienter om riskerna med alkoholkonsumtion, säger Stefan Lindgren, ordförande för SLS.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons