Alkohol ökar risken för bröstcancer

Alkohol ökar risken för bröstcancer med 7-10 procent för varje glas en vuxen kvinna dricker per dag. Forskning från USA visar att om man dricker under puberteten är risken för bröstcancer extra stor och risken är fortsatt förhöjd ända till första graviditeten, skriver Accent Magasin.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-09-02
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Kvinnors bröst är särskilt känsliga för cancerogena ämnen i puberteten då brösten växer snabbt. Den ökade känsligheten kvarstår fram till första graviditeten.

En kvinna som dricker ett glas om dagen mellan sin första menstruation och första graviditet ökar risken för bröstcancer med 13 procent.

− Föräldrar borde uppmärksamma sina döttrar på sambandet mellan alkohol och bröstcancer, säger Ying Liu, lärare vid School of Medicine och en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Agneta 2015-04-7 21:05 (5 år sen)

    Dricker ett glas av vad för typ av alkohol? Ett glas öl, vin eller starksprit? Och hur mycket är ett glas?
    Mycket slarvigt recenserad artikel.

  • Avatar Sandra 2019-07-13 02:22 (5 månader sen)

    Uppmärksamma sina döttrar... Hmm. Konstigt man inte säger samma sak om sambandet mellan p-piller/östrogen o bröstcancer då som väl är ÄNNU starkare!? För o inte tala om HPV-virus (vid oskyddat sex) o livmoderhalscancer som i princip bara orsakas av det. Nej det "vågar" man tydligen inte. Typ graviditet, könssjukdomar o aborter VÄRRE...?


Annons
Annons
Annons