Fråga Doktorn

Fråga   Cancer

Fråga: Ömmande knöl i bröstet efter en förkylning?

Först efter en förkylning märkte jag att mitt högra bröst ömmade och gjorde ont vid beröring. Jag kände senare att jag hade en knöl under bröstet en bit in. Knölen och bröstet gjorde i början ont, men efter någon vecka så kändes det bara lite ömt. Nu för en vecka sedan så har jag ont om jag trycker där och bröstet är ömt vid beröring. Bröstet känns även tyngre. Är det någon ting jag bör kolla upp hos läkare eller går det bort av sig själv? Man har ju hört om bröstcancer,och  oroar sig ju lätt. Men det ska väl inte göra ont vad jag vet. Hej då!

Svar:

Det du beskriver stämmer mycket bra med s.k. fibroadenom vilket är en mycket vanlig och helt godartad åkomma som främst drabbar unga kvinnor. Fibroadenomet är en knuta i bröstkörteln bestående av normal körtelvävnad och bindväv. Det är tämligen vanligt att ett fibroadenom tillfälligt svullnar och ger besvär i form av ömhet och spänningskänsla.

Oftast är dessa besvär tämligen milda men kan någon gång vara så ofta återkommande och besvärande att man kan behöva operera bort fibroadenomet.

Med Vänliga Hälsningar

Per Ekström, Överläkare, kirurgi


Läs mer om tester och undersökningar vid bröstcancer » 


Annons