Intervju | Cancer |

Starkt samband mellan måttligt drickande och cancer

Varje år rapporteras över 1000 cancerdödsfall som kan härledas till alkoholkonsumtion.  Och enligt en rapport som tagits fram på uppdrag av bland annat svenska Läkaresällskapet och forskningscentret CERA vid Göteborgs universitet finns det ingen direkt minimigräns mängdmässigt för att alkoholen ska värka skadligt.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-23
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Starkt samband mellan måttligt drickande och cancer
Annons

Att det finns ett samband mellan cancer och alkohol råder det ingen tvekan om. Av samtliga cancerfall under 2012 kunde 5,5 procent kopplas till konsumtion av alkohol.

Efter rökning är alkohol största faktorn bakom sjukdomsbördan av cancer globalt. Starkast är kopplingen till cancer i munhålan, svalget, strupen, magen, levern, tjock och ändtarm samt bröst.  Mer än vart tionde bröstcancerfall är orsakat av alkohol.

Måttligt inte riskfritt

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Enligt internationell forskning visar dessutom att även måttlig konsumtion kan vara en riskhöjare och i värsta fall orsaka cancer.

Annons
Annons

– Nästan 30 procent av de cancerfall som alkoholen orsakar i Sverige beror på måttligt drickande. Men ju mer man dricker desto större blir risken, menar Sven Andréasson alkoholläkare på Riddargatan.

Som det ser ut idag har svenskarnas inställning till alkohol ändrats och det på relativt kort tid.

– Ser man tillbaka bara två generationer var det inte okej att dricka på vardagar. Det är det nu, konstaterar Sven Andréasson.

Annons
Annons

Missvisande riktlinjer?

De svenska riktlinjerna är 14 glas i veckan för män och nio för kvinnor även om det också inom riktlinjerna innebär risker.

Många menar därför att dessa riktlinjer är problematiska då de riskerar att skapa en känsla av falsk trygghet, bara man håller sig till rätt mängd.

Kroppens försvar försämras

Det som händer i kroppen och som gör att alkoholen orsakar cancer är att mekanismer påverkas vilka i sin tur stör kroppens eget försvar. När alkoholen bryts ner bildas acetaldehyd som skadar celler och kan ge upphov till mutationer. På så vis blir kroppen mindre benägen att reparera sig själv.

Alkoholen orsakar också oxidativ stress som även det stör kroppens försvar. Förutom att skapa nya tumörer kan alkoholen dessutom främja tillväxten av redan existerande. Alkoholens förmåga att öka östrogen och androgennivåerna leder vidare till större risk att utveckla bröstcancer. 

Vissa effekter positiva  

Samtidigt finns det också forskning som visar på positiva effekter vid måttligt bruk. Det gäller då framför allt bland kvinnor över 65 år. Men att rekommendera alkohol för att förebygga exempelvis kranskärlssjukdomar är inget som förekommer. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2018-06-5 16:03 (4 år sen)

  Kirurgmottagningar vägrar operera patienter som röker och har druckit sprit flera veckor innan operation för dessa gifter försämrar läkningen. Tobak och sprit är ingenting som kroppen behöver.

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-24 11:33 (5 år sen)

  Varje drickande person har sin egen måttstock vad gäller Måttligt drickande...En som aldrig börjar dricka alkohol...blir aldrig slav under spriten. Även om vi alltid ska ha ett vakande öka på vad Staten har för sig för - övervakar medborgarna - så finns det frågor där Staten måste ha "tolkningsföreträde" och alkoholfrågan är den sådan. Att helt förbjuda alkohol är inte rimligt, ty sådana drycker har en positiv betydelse i sällskapslivet och som tillbehör vid måltider. Men en reglering bör till som ett led i ett förebyggande arbete mot bruket. Handeln med alkoholhaltiga drycker får inte spridas på flera händer. Vi har i dag Spritbolaget och där ska handeln ske. När det sedan gäller privat införsel - s k spritresor - måste åtgärder sättas in vad gäller mängden per person och resande. Ty till syvende och sist hamnar individen med sitt alkoholproblem hos sjukvården - och då blir fallet en samhällsfråga, vad gäller lidande, kostnader och resurstärande. Statistiken visar att det är fler och fler som börjar dricka för mycket och att drickandet börjar tidigt i åldrarna. Som bekant: En gång fast i skiten - alltid fast i den! Dock finns det undantag. Men alla "som dricker för mycket"
  kan inte per automatik och egen uppfattning tillhöra gruppen "undantagare".

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-24 05:08 (5 år sen)

  Arbetar som dsk på vc bl a.
  Genomför hälsoundersökningar på 40,50 och 60-åringar där alkoholkonsumtion tas upp bl a.
  Ändra på de svenska riktlinjerna på 24 gkas / vecka för män och 9 glas för kvinnor / v. Det är inte anpassat till verkligheten.
  Mvh

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-23 20:56 (5 år sen)

  Tack för den senaste forskningsrönen, sprid vidare på Facebook t ex

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-23 18:29 (5 år sen)

  Vem bryr sig? Dansk forskning kan se motsatsen, tack och lov. Å ena sidan, å andra sidan, över 65......Förtroendeingivande? Nej.

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-23 17:52 (5 år sen)

  WOW!!! Vilken superforskning!! Hoppas ni haft "kul" med pengarna! Kanske rent av gjort en "vintesa" till Italien