Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Så kan fysisk aktivitet minska smärta under och efter behandling

Träning kan för vissa vara ett sätt att bearbeta oron som följer en myelomdiagnos. För några kan tanken på att röra sig vara skrämmande och  för andra kan det kännas tufft att bara komma upp ur soffan. Samtidigt är det bra att känna till att fysisk aktivitet i någon form faktiskt kan ha positiva effekter och minska komplikationer vid cancerbehandling.


Lovisa
Publicerad den: 2022-05-18

Annons

Symtomen vid myelom varierar från person till person men smärtor i skelettet, framförallt i ryggen och revbenen, är vanligt och något många med myelom känner igen. 

Smärtan kan påverka rörligheten och det är lätt att bli stillasittande. Hur konstigt det än låter är det dock bra om du – trots smärtan ändå försöka hålla igång på ett skonsamt och anpassat sätt. Om man är inaktiv och stillasittande kan det leda till olika typer av smärtor i exempelvis leder och muskler. 

Några knep för att minska smärtan

Det finns fler olika knep som man kan ta till för att minska smärtan och minska risken för att ytterligare smärtproblematik tillkommer. Det kan exempelvis vara ett bekvämt sängläge, hjälp med personlig hygien, smärtlindring och hjälpmedel (exempelvis griptång). Andra metoder är TENS, akupunktur, massage och fysisk aktivitet.

Annons
Annons

Fysisk aktivitet och myelom

Genom att röra på dig förbättrar du chanserna till att kunna leva ett bra liv med din myelomdiagnos. Träning kan nämligen förebygga och lindra biverkningar som behandlingen, såsom fatigue (extrem trötthet/hjärntrötthet), psykisk hälsa och illamående. 

Fysisk aktivitet är också viktig för att minska risken för komplikationer som kan komma med förlorad muskelmassa. Att vara fysiskt aktiv kan på så sätt öka livskvaliteten och stärka en inför de prövningar som en cancerdiagnos och behandling kan innebära. 

Är du osäker på hur du på ska träna, motioner eller vara fysisk aktiv? Be då din kontaktsjuksköterska eller annan vårdpersonal om att få träffa en fysioterapeut. Det finns specialiserade fysioterapeuter som är mycket kunniga vad gäller träning vid en cancerdiagnos och under cancerbehandling.

Vad menar man med fysisk aktivitet? 

Att träna och röra på sig behöver inte innebära timslånga pass på gymmet eller att springa flera mil i skogen. Det viktigaste är att aktiviteten anpassas efter dina behov och förutsättningar.  

Annons
Annons

Att vara lite fysiskt aktiv är bättre än att inte vara det alls. Till fysisk aktivitet räknas aktiviteter såsom att gå och handla, städa, arbeta i trädgården och cykla. Huvudsaken är att inte bli stillasittande i alltför långa stunder. 

OBS! Du ska dock aldrig träna under pågående infektion. 

Saker du bör undvika i samband med träning 

Förutom att du bör vara försiktig med träning och motion under pågående infektion, finns också rörelser och träningsformer som du med en myelomdiagnos ska vara försiktig med. Det kan exempelvis vara att hoppa och springa, då personer med myelom har ökad risk för frakturer. 

Det är även viktigt att du är rädd om ryggen och undviker tunga lyft och belastande vridningar. Rådgör med din läkare eller en fysioterapeut om hur du ska träna om du exempelvis vill styrketräna. Av en fysioterapeut kan du få passande övningar som funkar för dig. Skonsam fysisk aktivitet är exempelvis promenader i raskt tempo, simning eller cykling. 

Försök också bibehålla en god hållning, då förbrukar kroppen mindre energi och kan även reducera smärta. I vissa fall kan en korsett vara till god hjälp i smärtlindrande syfte. 

Träna i grupp 

Att träna i grupp med andra som är i samma situation har flera fördelar – man kan träffa andra som befinner sig i liknande situation och utbyta erfarenheter. Man har dessutom förståelse för varandras begränsningar. Fråga din läkare eller kontaktsjuksköterska om det finns någon gruppträning som passar dig. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Här hittar du fler tips och råd gällande träning vid cancer

Mer om fysisk aktivitet vid cancer kan du läsa om i vårdprogrammet för cancerrehabilitering.

I artikeln ”Träning vid cancer – här är fysioterapeuternas råd” ger också fysioterapeuter från Adolf Fredriks Fysiocenter tips och råd gällande träning vid cancer samt visar några träningsövningar som man kan använda sig av vid hemmaträning.

I vårdprogrammet för myelom hittar du också lite information om fysisk aktivitet. 

    Källor

  • Vårdprogram om fysisk aktivitet och träning vid cancer - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/cancerrehabilitering/vardprogram/fysisk-aktivitet-och-traning/
  • Nationellt vårdprogram för myelom - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/myelom/vardprogram/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons