Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Cancer

Läkemedel vid tumörer och immunologi

Det finns flera olika läkemedel vid tumörer och immunologi, till exempel cytostatica och angiogeneshämmare.

Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Anders Hansen

Annons

Cytostatika

Grupp av läkemedel som används för att behandla cancer. Kallades tidigare för cellgifter. Den övergripande verkningsmekanismen är att döda de celler som växer snabbast (vilket tumörcellerna gör). Detta sker på olika sätt beroende på typ av cytostatika, många påverkar dock cellernas DNA och ”bromsar” på så sätt cellens delning.

Det finns ett antal olika typer av cytostatika som används mot olika typer av cancer. Vissa har framtagits syntetiskt medan andra har identifierats hos växter och bakterier.

De flesta av preparaten slår dock inte bara mot tumörcellerna utan mot alla typer av celler som delar sig, tillexempel hårproducerande celler och celler i mag-tarmslemhinnan. Detta gör att cytostatika behandling är förknippat med svåra biverkningar som illamående, kräkningar, yrsel, håravfall, allmän sjukdomskänsla m.m.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Preparat: till exempel Vinkristin, Ciplatin, Doxorubicin, m.m.

Angiogeneshämmare

Grupp av läkemedel som hämmar blodkärlstillväxt. Tumörer behöver näring för att växa och får det genom att dra till sig nya blodkärl. Angiogeneshämmare är en relativt ny typ av preparat som hämmar detta. En mängd försök pågår just nu där ett antal angiogeneshämmare prövas mot olika typer av cancer.

Preparat: till exempel Avastin

Annons
Annons

Annons