Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Cancer

Impotensproblem ger många män sämre livskvalitet

Flera forskningsstudier visar att livskvalitén försämras hos män som drabbas av impotensproblem efter behandling mot prostatacancer. ”Erektil dysfunktion är en vanlig biverkan hos män som genomgått kirurgi eller strålbehandling av prostatan”, säger överläkare Jan-Erik Damber.


Publicerad den: 2016-01-15

Annons

Över 9 000 män diagnostiseras årligen med prostatacancer, vilket gör cancerformen till den vanligaste som drabbar svenska män.

Nyligen gjordes en nordisk studie som undersökte mäns olika upplevelser av prostatacancer.

Uppemot 7 000 nordiska män studerades vilket gör undersökningen till den Läkare Jan-Erik Damber om impotensproblem hos män största i sitt slag. Det visade sig att män upplever flera stora biverkningar efter behandling mot prostatacancer, och impotensproblem (erektil dysfunktion) var den vanligaste bieffekten.

Annons
Annons

Uppemot 60 procent av männen som behandlas för prostatacancer drabbas av impotens, påpekar Jan-Erik Damber som är överläkare i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Många av de här patienterna sörjer sin sexualitet. Det kan också vara mentalt belastande att inte kunna få erektion fastän man inte är så sexuellt aktiv. Men jag möter även patienter som menar att biverkan i form av impotensproblem inte spelar någon större roll, säger han.

Blodkärl kan skadas och orsaka impotens

Det vanligaste är att prostatacancer behandlas med kirurgi eller strålning. Då kan nerver eller blodkärl skadas vilket ökar risken för impotensproblem.

– Nerver kan skäras av som är i förbindelse med svällkroppar i penis. Om blodkärl skadas kommer inte heller blodförsörjningen till penis att fungera optimalt och mannen får svårare att bibehålla erektionen, säger Jan-Erika Damber.

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Män som behandlats mot prostatacancer kan också få problem med urinvägarna.

– Efter kirurgi finns risk för urinläckage, båda lättare former och mer allvarliga där patienten läcker större delen av tiden. Blåsöveraktivitet är en vanlig biverkan efter strålbehandling av prostatan. Patienter kan även drabbas av avföringsinkontinens – fast det är extremt ovanligt, säger han.

Risk för sämre livskvalitet

Det finns flera forskningsstudier som visar att prostatacancerpatienter med impotens har en sämre livskvalité, jämfört med friska män. Att förlora den sexuella förmågan var bieffekten som orsakad mest lidande, påpekade svenska och finska män som deltog i en annan nordisk studie om prostatacancer.

– Jag möter många patienter som menar att livskvalitén försämrats till följd av potensproblem efter prostatacancerbehandling. Vissa ser det som en stor förlust och känner sig frustrerade, nedstämda eller otillräckliga.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.