Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Cancer

Forskare fördömer självundersökning av bröst

Torsdagen den 1 oktober är den internationella bröstcancerdagen och det inleder Cancerfondens månadslånga Rosa bandet-kampanj för att öka kvinnors medvetenhet om bröstcancer. Ett viktigt budskap som de går ut med är att kvinnor bör undersöka sina bröst för att upptäcka knölar som kan vara bröstcancer. Men nu fördömer ett flertal studier undersökning av sina egna bröst.


Publicerad den: 2009-10-01

Kvinna i bar överkropp
Annons

– Självundersökning av brösten gör mer skada än nytta. Det finns ingen vetenskaplig grund alls för att rekommendera kvinnor att undersöka sina bröst en gång i månaden, säger Peter C Gøtzsche, chefsöverläkare vid Rigshospitalet i Köpenhamn.

Professor Peter C Gøtzsche är en av författarna till en så kallad Cochrane-sammanställning, som omfattar de två hittills största och bästa studierna med totalt 388 000 kvinnor i Ryssland och Kina. Cochrane är en välansedd internationell forskarsammanslutning som granskar den vetenskapliga grunden för medicinska behandlingar. Rapporten visar bland annat att självundersökning av brösten inte leder till minskad dödlighet i bröstcancer. Och Peter C Gøtzsche menar att uppmaningen att själv undersöka sina bröst främst leder till otrygghet.
– De tvingas hela tiden bli påminda om risken att få cancer och blir oroliga av det. Det hade kanske varit värt det om kontrollen ledde till att färre dör, men så är det ju inte, säger han till Dagens Nyheter, DN.

Netdoktors expert Håkan Mellstedt berättar att Cochrane är ett väldigt starkt institut och i dagsläget han svårt att kommentera studieresultaten.
– Det är svårt att uttala sig om detta när jag personligen inte satt mig in i Cochrane-sammanställningen. Det kan vara rätt och det kan vara fel, säger Håkan Mellstedt, professor och överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.

Annons
Annons

På Cancerfondens hemsida står det att kvinnor kan bidra till att sjukdomen upptäcks tidigt genom att själva undersöka sina bröst kontinuerligt. Men forskning pekar på att kvinnorna i stället hittar ofarliga knölar som tas bort i onödan och detta är något som upprör Peter C Gøtzsche.
– Det är skandal och chockerande att svenska kvinnor rekommenderas att göra något som är skadligt. Flera länder, däribland Danmark och USA, har helt tagit avstånd från detta. Här ligger Sverige efter många andra länder.

Bengt Westermark, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, håller med om att undersökning av brösten är en kontroversiell fråga.
– Vi har tagit ställning för detta för att vi vill öka medvetenheten om bröstcancer bland kvinnor. Evidensen för effekten är osäker, det kan jag hålla med om. En gång i månaden är kanske lite väl häftigt. Det är inget alternativ till mammografi, snarare en inkörsport till mammografi, där effekten ju är tveklös, säger Bengt Westermark till DN.

Är det dags att omvärdera värdet att kvinnor själva undersöker sina bröst?
– Det är svårt att säga i dagsläget. Denna sammanställning som presenteras behöver analyseras noggrant för att kunna avgöra vad det betyder i praktiken och om det kommer innebära några förändringar i framtiden, säger Håkan Mellstedt, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, samt Netdoktors expert.

Kvinnor mellan 40 och 75 år har rätt till regelbunden mammografi i Sverige.

Källa: Dagens Nyheters nätupplaga

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.