Fakta | Barn

Spädbarn och överkänslighet

Rent näringsmässigt räcker bröstmjölk som enda föda under de första 6 månaderna. Introduktion av olika födoämnen bör ske vid 6 månaders ålder och inte tidigare än vid 4 månaders ålder.

Uppdaterad den: 2016-03-18
Författare: Helen Rosenlund, leg.dietist och med.dr, Karolinska Institutet, Solna
Uppdaterare: Martin Jägervall, Överläkare vid Barn- och ungdomskliniken, Centrallasarettet Växjö

Annons

Det rekommenderas att nya födoämnen introduceras till barnet under pågående amning. Detta beror på att bröstmjölken innehåller ämnen som hjälper barnet att tåla nya ämnen bättre. Lämpliga livsmedel att börja med är de som sällan orsakar några reaktioner, det vill säga med svaga allergen, som till exempel potatis, palsternacka, blomkål och nötkött. Gluten, som finns i vete, havre, korn och råg, bör introduceras stegvis och under samtidig amning för att minska risken för glutenintolerans.

Arvsanlag

Barn som har allergiska föräldrar bör introduceras till ett nytt födoämne i taget under minst en veckas tid för att kunna upptäcka eventuella symtom. Dessa mödrar bör amma i minst 6 månader.

Den mat som oftast gör spädbarn allergiska är mjölk, ägg och fisk, medan allergi mot till exempel majs och ris är mindre vanligt, trots att de introducerats tidigt. Att senarelägga introduktionen av de viktigaste födoämnesallergenen i tidigare barnaår (mjölk, ägg och fisk) kan medföra en svagare reaktion från immunförsvaret samt mindre risk för befäst allergi.

Jordgubbar, tomat, apelsin och nypon ger ofta utslag kring munnen, även på barn utan anlag för allergi, men är inte liktydigt med allergi.

Komjölksallergi

Reaktioner på komjölk kan vara allergiska, icke-allergiska eller bero på laktosintolerans (se artikel om överkänslighet mot olika födoämnen). Hos spädbarn är den allergiska reaktionen vanligast, men har dock en god prognos. Vanligen uppträder komjölksallergin vid övergången från bröstmjölk till modersmjölksersättning. I dessa fall bör barnet inte ges modersmjölksersättning baserad på soja eftersom man sett att risken att även utveckla en överkänslighet mot soja då är stor.

Debuterar barnets överkänslighetssymtom (ofta som kolik eller eksem) under den tid barnet endast får bröstmjölk kan det vara orsakat av något som mamman äter och som går över via bröstmjölken till barnet. I dessa fall kan mamman behöva utesluta livsmedel ur sin kost, vanligast är mjölk, ägg, mjöl, juice och vissa frukter, för att se om barnets besvär går över. Att barnet reagerat mot dessa livsmedel är inte liktydigt med att det är eller kommer att bli allergiskt mot dem.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons