Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Skabb hos vuxna och barn


Uppdaterad den: 2015-10-05
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Annons

Hur smittar skabb?

Skabb smittar i första hand genom kroppskontakt, kramar.

Skabbhonan gräver sig in i huden och bildar små gångar. I dessa gångar läggs ägg.

Det tar cirka 3 veckor från det att man blir smittad, tills dess klådan börjar. Klådan är stundtals så svår att blödande sår uppstår och att det kan bli svårt att sova – klådan är oftast värst just på kvällen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Skabb-kvalstren angriper huden nedanför halsen (endast småbarn har ibland engagemang av skabb på huvudet). Vissa ställen är speciellt vanliga lokaler. Dessa är fingrar, handleder, på bröstet, runt naveln, på låren och kring underlivet. Klådan är som mest intensiv på ställen där kvalstren slår sig ner, men sitter ofta över hela kroppen.

Hur ställer läkaren diagnos?

Det kan vara svårt för läkaren vara säker på diagnosen. Man kan endast garantera att det är skabb om man lyckas att hitta ett skabbkvalster som man kan hitta genom att leta med en nål (ofta mellan fingrarna) och sedan titta på ett glas med mikroskop.

Prognos

Skabb försvinner oftast inte av sig själv. Utan behandling finns det risk för att man utvecklar eksem och får plågsamma besvär.

Annons
Annons

Hur behandlas skabb och vilken medicin kan ges?

Om du själv vet att det handlar om skabb eller om din läkare har ställt diagnosen, är behandlingen enkel och effektiv. Medel för behandling av skabb fås receptfritt på apotek. Följ bruksanvisningen mycket noga.. I regel används Tenutex liniment. Symtombäraren behandlas 2 gånger med en veckas mellanrum och alla ”kramkontakter” behandlas en gång. Detta senare för att undvika återsmitta och stora skabb-epidemier.

Medel mot huvudlöss, flatlöss och skabb

Linimentet insmörjes en gång på hela kroppen utom på huvudet (på spädbarn även huvudet) och skall sitta kvar i 24 timmar. Om du under dagen tvättar händerna till exempel efter toalettbesök – tänk då på att smörja på nytt! Efter ett dygn kan medlet tvättas av. Tänk på att tvätta kläder som sitter närmast kroppen, sängkläder och handdukar. Vädra gärna täcke, kudde och andra kläder. Skabb avskyr frisk luft och ljus!

Fråga om det finns liknande besvär inom familjen. Dessa bör då behandlas samtidigt. Annars riskerar man att det kommer åter inom 2-3 veckor - skabbkvalstren har levt vidare hos någon i familjen och därefter smittat de andra ännu en gång. Vid svår klåda kan man även behöva smörja med någon form av kortisonkräm. Medlet för skabbehandling kan vara irriterande för huden. Gör därför inte någon behandling ”i onödan” – alltså om inte någon säker diagnos ställts. Berätta också för barnets klassföreståndare eller dagis.


Annons