
Pityriasis rosea (Fjällros)
Hur drabbas man av pityriasis rosea ?
Orsakas av ett virus, men smittar inte till närstående.
Min Doktor - För hela familjen
Läkarbesök i mobilen, var du än är. Dygnet runt, för hela familjen. Hos oss får du konsultation, provtagning och behandling. Kostnadsfritt för barn och ungdomar under 20 år.
Hur känner jag igen pityriasis rosea?
Börjar i typiska fall med en eller två (2-6 cm stora) rodnade, lite större fjällande fläckar "primärmedaljong" som sitter på överkroppen. Flera dagar senare uppträder en mängd nya, lite mindre utslag (1-2 cm stora) lokaliserade till överkroppen och mer sparsamt översta delarna av armar och ben. Utslagen förekommer sällan i ansiktet, men ibland på halsen. Man pratar ibland om distribution av utslagen som en gammaldags baddräkt, modell 1910. Utslagen är ovala, rosafärgade med fjällning i kanten och är symmetriskt utspridda på huden.
Vad är symptomen?
Utslagen ger oftast inte upphov till något obehag alls men ibland förekommer lättare klåda, framförallt vid bad. Utslagen försvinner inom 1-2 månader.
Hur ställer man diagnos?
Med hjälp av den typiska sjukdomshistorien och utslagens utseende ställer läkaren diagnosen, varför man inte behöver ta några prover. På den tiden syfilis fortfarande var vanligt i Sverige togs blodprov eftersom syfilis kan ge snarlika utslag. Den sjukdom som lätt misstolkas som fjällros är akut psoriasis (guttat psoriasis), som dock oftast har utslag även på nedre delen av armar och ben, samt i hårbotten. Även vanliga virusutslag kan likna fjällros, men försvinner oftast inom 1-2 veckor och förkommer vanligen i samband med samtidig förkylning.
Behandling?
Sjukdomen är självläkande och försvinner i regel inom 6 veckor.
I de fall klådan blir mer besvärlig kan detta lindras med till exempel zinkpudervätska eller kylbalsam. Om utslagen irriteras (badning, skrubbning, rivning) kan ett eksem uppstå - detta kan då behandlas med milda kortisonkrämer.
-
Mässling
Mässling är en av de mest smittsamma virussjukdomar man känner till. Den orsakas av ett virus som kallas morbillivirus. Mässling räknas som en av de mest obehagliga och farliga av de barnsjukdomar som ger utslag, på grund av de komplikationer som kan drabba barnet.
-
Allergisk snuva (hösnuva)
Allergisk snuva (hösnuva) är en överkänslighetsreaktion mot luftburna ämnen, som drabbar de övre luftvägarna (näsa, bihålor, strupen och även ögonen).
-
Depression i tonåren
Är depression samma sak som att vara ledsen? Nej, inte riktigt - det är mer än så. Under en depression är man också ledsen och nedstämd, men en del kan också vara irriterade långt mer än normalt.
-
Barn och födoämnesallergier
Barn som haft födoämnesallergi som små, framför allt de som reagerat mot flera olika födoämnen, har större risk att utveckla överkänslighetssymtom från luftvägarna i äldre ålder.
-
Pityriasis rosea (Fjällros)
Pityriasis rosea är en vanlig och helt ofarlig hudsjukdom som oftast uppträder under vår och höst, särskilt hos barn och yngre vuxna.
-
Sol och barn
Vi får den största soldosen under den känsligaste perioden av vårt liv, det vill säga som barn och i unga år. Man beräknar att mer än 80 procent av våra solskador i huden uppkommer redan före 18 års ålder.
-
Tillväxthormonbrist
Tillväxthormon är ett hormon som insöndras från hypofysen, som är en liten körtel på hjärnans undersida. Hormonets insöndring styrs av andra hormoner från mellanhjärnan (hypothalamus).
-
Amning eller mjölkersättning?
Amning är utan tvekan det bästa alternativet för den nyfödda. Men det finns kvinnor som av olika anledningar inte vill eller kan amma.