Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Förträngning av förhuden (fimosis)

Hos nyfödda pojkar är förhuden alltid fast åtsluten omkring huvudet på penis, glans, med bara en liten öppning för att urinen skall kunna passera. Under de första månaderna efter födseln går förhuden inte att dra tillbaka, då den är som fastklistrad till ollonet.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Stina Almkvist-Osterman, specialistläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset, Stockholm, Sachsska Barnsjukhuset

Annons

Då förhuden under de första åren blir mer lös, kan många pojkar efter hand dra tillbaka förhuden utan några besvär.
&nbsp
Cirka hälften kommer vid tre års ålder att kunna dra tillbaka förhuden och ungefär var tionde sjuåring har fortfarande trång förhud.

Det avråds från att man med våld försöka dra tillbaka förhuden, då detta kan medföra små sprickor i huden som leder till ärrbildning. Ärrbildningen kan i sin tur medföra en risk för att få en förträngning av förhuden.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vem kan jag be om hjälp?

Om en förträngning i förhuden varar längre än de första åren efter födseln, kan det leda till problem.

Prata med en läkare eller barnavårdcentralen, de kan hjälpa dig.

Om förhuden är mycket trång och fortsätter att vara det så att det gång på gång uppstår infektioner och att det är problem med att kissa, kan det bli nödvändigt att operera.

Annons
Annons

Vilka problem kan man få med förträngning av förhuden?

Förträngning av förhuden, också kallad fimosis, kan man ha utan besvär hela livet. Det är helt upp till var och en om man skall operera eller inte. Problemen ökar efter puberteten. I tonåren har ca 1 av 100 pojkar trång förhud och har man då problem kan man diskutera ev operation.

  • Det kan vara problem med att urinera.
  • Det kan uppstå infektioner under förhuden.
  • Vid återkommande inflammationer under förhuden, bör du prata med en läkare eller barnavårdcentralen.
  • En infektion kan i många fall förhindras genom att man med instruktioner från läkaren sprutar ljummet vatten, med en plastspruta, in under förhuden.
  • Vid erektion av penis kan en trång förhud irritera och det kan göra ont när du försöker dra tillbaka den. Förhuden kan kanske i detta fall inte dras fram igen förrän penis blir slak. Man kan dock ha samlag även om förhuden är för trång.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Hur kan man behandla förträngning av förhuden?

Det har visat sig att en kräm innehållande binjurebarkhormon (hydrocortison 1procent), i vissa fall kan hjälpa.

  • Man kan prata med läkaren om denna behandling. Man skall smörja toppen av penis tre gånger dagligen i sex veckor.
  • Förhuden skall dras tillbaka så långt det går utan besvär, varpå man smörjer på krämen.
  • Om denna behandling inte fungerar kan man operera.

Operationen för fimosis görs med lokalbedövning utan några speciella besvär. Man försöker i de flesta fall bevara förhuden så mycket som möjligt, och i vissa fall räcker ett snitt på längden för att göra förhuden så lös att man kan dra den tillbaka utan några problem. Den egentliga omskärelsen, då förhuden tas bort helt eller delvis, används nästan bara i rituella sammanhang.


Annons