Fakta | Barn

Den femte barnsjukdomen

Den femte barnsjukdomen är en virussjukdom som i huvudsak drabbar barn mellan 5 och 15 år. Sjukdomen ger bland annat utslag på bägge kinderna. Det finns ingen behandling men sjukdomen har i regel ett milt förlopp.

Uppdaterad den: 2012-10-08

Annons

Tidigare var scharlakansfeber nummer ett, mässling nummer&nbsptvå och röda hund nummer tre. Den fjärde sjukdomen existerar inte längre som självständig sjukdom.

Sjukdomen orsakas av ett virus som heter parvovirus B19. Detta överförs från en person till en annan genom luftburna droppar från näsa och svalg, till exempel vid hosta och nysning. Likaså kan en gravid kvinna med den femte sjukdomen smitta fostret.

Annons
Annons

En person som är smittad med parvovirus B19 kan smitta andra från cirka en vecka innan sjukdomen bryter ut. När sjukdomstecknen är synliga smittar personen inte längre. Det går 1-3 veckor från att man smittas med sjukdomen tills den bryter ut.

Symtom

Influensaliknande tecken i ett par dagar och eventuellt klåda. Därefter utslag som först kommer i ansiktet med rodnad på bägge kinderna. Utslagen sprider sig längs med utsidan av armar och ben, antingen samma dag eller under loppet av få dagar. Klåda förekommer ofta Och ibland ledsvullnader. Patienten kan ha lite feber men är i stort sett opåverkad.

En del har sjukdomen utan att upptäcka det och utan att få några symptom. Dessa personer kan dock smitta andra eftersom de ju bär på viruset.

Annons
Annons

Diagnos

Den kliniska bilden är oftast tillräcklig för diagnos. Med hjälp av ett blodprov kan man i särskilda fall avgöra om personen har haft sjukdomen samt om det är en aktuell infektion vid tidpunkten för blodprovet.

Behandling

Det finns ingen behandling mot virussjukdomen. Ett svalt rum lindrar klådan.

Prognos

Sjukdomsförloppet är i regel mycket milt. Utslaget stannar kvar några dagar, upp till en vecka, varpå de försvinner. Under de efterföljande veckorna kan utslaget återuppstå som följd av stress, temperaturändring och fysisk ansträngning. Eventuella ledsmärtor eller svullna leder går normalt över men kan vara kvar lite längre. Sjukdomen kan orsaka en blodbrist som går över av sig självt. Sjukdomen ger en livslång immunitet, det vill säga att man endast får den en gång.
Om en gravid smittas med den femte barnsjukdomen är risken 5% att smittan överförs till fostret. Detta kan leda till missfall eller fosterdöd. Om man misstänker att man blivit smittad under graviditet bör man söka läkare för att med blodprov kontrollera om så är fallet.


Annons
Annons
Annons