Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Tidigare diagnos av barn med oklar synnedsättning

Tack vare modern medicinteknisk utrustning och ett välfungerande teamarbete får allt fler barn med oklar synnedsättning tidig diagnos på Akademiska sjukhuset.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-07

Annons

Orsaken till att små barn inte ser kan vara gråstarr (katarakt), grön starr (glaukom) eller någon form av missbildning i ögat.

– En grav synnedsättning hos små barn kan också vara orsakad av olika typer av ärftliga näthinnesjukdomar eller av en skada av synbanan i hjärnan, bakom själva ögat. Vi har idag möjlighet att ställa en tidig diagnos hos barn med oklar synnedsättning tack vare ett batteri av olika undersökningar, såsom ERG (elektroretinografi), vidvinkelfotografering och angiografi, samt OCT (optical coherence tomography), säger Gerd Holmström, professor och sektionsansvarig barnögonläkare på Akademiska sjukhuset.

Hon menar att tidig diagnostik är viktig när det gäller små barn eftersom synen utvecklas snabbt under de första levnadsåren. Innan 2010 var det vanligt att ögonkliniken på Akademiska remitterade både barn och vuxna med misstanke om olika typer av näthinnesjukdomar till Universitetssjukhuset i Lund för elektrofysiologisk utredning. Men idag har sjukhuset tillgång till en bred arsenal av diagnostisk utrustning vilket gör att de slipper att skicka patienterna vidare..

Annons
Annons

FAKTA: Diagnostik vid oklar synnedsättning hos små barn

  • ERG (elektroretinografi): fullfälts-ERG samt multifokalt ERG används för att mäta näthinnans funktion (stavar och tappar) för utredning av nedsatt syn, vid misstanke om näthinnedegeneration eller ärftliga ögonsjukdomar.
  • OCT (optical coherence tomography): används för att studera näthinnans olika lager för att se om det finns sjukliga förändringar i näthinnan, till exempel i gula fläcken, eller påverkan av synnerven.
  • Vidvinkelkamera: används vid undersökningar i narkos i samband med utredning av oklar synnedsätttning, samt i samband med fluorescein-angiografi, se nedan. Vidvinkelkameran används dessutom regelbundet vid ögonundersökning av för tidigt födda barn, som vårdas på neonatalavdelningen. Dessa barn har en ökad risk för syn- och ögonproblem under nyföddhetsperioden, till exempel ROP (Retinopathy of prematurity) - ett tillstånd som drabbar omogna näthinnekärl i ögat och som i värsta fall kan leda till näthinneavlossning och blindhet. Under uppväxten har för tidigt födda barn en ökad risk för nedsatt syn, brytningsfel, skelning, synperceptionsproblem med mera.
  • Fluoroscein-angiografi: ett fluorescerande medel som sprutas in i ett kärl i armen och sprider sig till ögonens kärl. Med hjälp av vidvinkelkameran kan man sedan kartlägga och dokumentera eventuella defekter.

Källa: Akademiska sjukhuset

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons