Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Tidig verbal förmåga kopplas till tidig alkoholdebut

En finsk studie visar att barn som börjar prata tidigt riskerar att även alkoholdebutera tidigt.
Annons

– Den här studien bekräftar det man har sett tidigare att tidigare verbal förmåga, bra kontakt med vänner och bra skolresultat kan snarast leda till högre alkoholkonsumtion, men att det på sikt inte behöver vara skadligt, säger Peter Allebeck, professor i socialmedicin, till Sveriges radio.

Studien inkluderar drygt tre tusen finska tvillingar. Forskarna fann att om den ena tvillingen lärde sig prata och läsa innan den andra, så ökade sannolikheten att den också började dricka alkohol i unga år. De finska forskarna förklarar det med att bättre verbal förmåga leder till mer socialt umgänge, vilket ofta hänger ihop med att dricka alkohol.

Peter Allebeck har också forskat på området och tror inte att föräldrar till barn som börjar prata och umgås tidigt behöver oroa sig.

Annons
Annons

– Nej våra fynd talar ju snarare tvärtom att god intellektuell förmåga och hög intelligens skyddar mot alkoholrelaterade skador och tidig död om man följer upp dem under längre tid. Så att de här ungdomarna kommer klara sig fint i livet, om man följer upp dem över längre tid.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons