Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Tidig karies ger sämre tandhälsa även i vuxen ålder

Risken för sämre tänder även i vuxen ålder ökar om man redan i mjölktandsstadiet har många hål. Det visar en ny studie från Jönköping.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-12-30

Annons

Helén Isaksson, övertandläkare vid odontologiska institutionen i Jönköping har forskat kring tidig kariesbildning. Hon menar att studien visar tydligt att tidiga inpräglade vanor följer med  upp i vuxen ålder.

– Det är viktigt att man lägger tyngdpunkten på det förebyggande arbetet i tidig ålder. Det måste ske i ett samarbete mellan barnhälsovården, skolhälsovården och folktandvården. Rådgivningen och informationen ska riktas till hela familjen för att kunna ändra ett riskbeteende som finns hos de små barnen.

Trots att alla barn i undersökningen ingick i ungdomstandvården och fick den vård och behandling alla barn ska ha, uppvisades klara skillnader i tandstatus.

Annons
Annons

– Det grundas i hemmet och då avser jag de vanor och attityder som finns i hemmet, det vill säga under de förhållanden som man växer upp med. Flera socioekonomiska och psykosociala faktorer spelar in.
I studien ser man också ett samband mellan karies och frätskador på tänderna och övervikt/fetma.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons