Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Svenska barn föredrar välling

Svenska småbarn dricker mer välling jämfört med barn i de andra nordiska länderna. Enligt Livsmedelsverket är välling ett bra alternativ som frukost och mellanmål – men helst inte på flaska.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-12-28

Annons

Vad man väljer att ge till sina barn varierar mellan de nordiska länderna. För svenska föräldrar är ekologisk mat viktigast medan man i Danmark ger högst andel hemlagad mat till barnen.

Men enligt Åsa Brungård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, spelar barnmat på burk eller hemlagat mindre roll. Varierad kost är viktigast menar hon.

– Vi vill avdramatisera det här med mat eftersom många föräldrar är oroliga. Det viktiga är att äta varierad mat och inte sötsaker, säger hon.

Annons
Annons

Välling populärt i Sverige

I studien har 1200 föräldrar till barn mellan 4-18 månader deltagit. Resultaten visar också att välling är betydligt mer populärt i Sverige än i de andra länderna.

Välling och gröt har samma näringsinnehåll. Ett bra mellanmål enligt Åsa Brungård Konde. Men hon ser däremot nackdelar med välling på flaska.

– Om man ger välling i flaska finns risk att barnet överger bröstet tidigare än man vill. Att fortsätta länge med flaska är inte heller någon vits förutom att det är bekvämt, vi ser ingen fördel för barnet att suga i sig maten. Då är det bättre att ge gröt med sked eller välling i mugg.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.