Svenska barn bäst på medelhavskost

En koststudie från Sahlgrenska akademin visar på överraskande resultat. Svenska barn är bättre än barn från Medelhavsområdet på att äta enligt medelhavsdieten.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-06-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Den geografiska hemvisten tycks inte påverka benägenheten till att följa medhelvsdieten.

”EU bör ge dieten mer uppmärksamhet för att förebygga fetma” uppger Gianluca Tognon, forskare vid Sahlgrenska i ett pressmeddelande.

10 000 barn i åtta europeiska länder har deltagit i studien där föräldrarna fick redogöra för barnens kostvanor. Undersökningen visar att barn som baserar sin kost på bland annat mycket grönsaker, frukt, fisk och spannmål har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt jämfört med barn som äter traditionell kost.

Annons
Annons

Medelhavsdieten följdes bäst av svenska barn medan medelhavlandet Cypern hamnade sist. Förutom barn från Sverige och Cypern ingick också Tyskland, Spanien, Italien, Belgien, Estland och Ungern i undersökningen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2014-06-12 09:52 (5 år sen)

    Ja det är ju bra men det är underligt att inte lågkolhydratkost tex LCHF fått mer genomslag! Är ju ännu bättre! Fattar inte att det skall vara så infekterat ämne och vilda diskussioner, det är väl bara att testa, passar visserligen inte alla men ... värt pröva!


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons