Studie: Skilsmässobarn mår bäst av att bo varannan vecka

Nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att tre av tio barn med skilda föräldrar bor växelvis hos respektive förälder, det rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Enligt en forskare vid Uppsala universitet mår de flesta barn bäst av att dela sin tid lika, 50 procent, hos vardera förälder. 


Publicerad den: 2019-10-04
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

Att bo växelvis hos båda föräldrar är vanligare i Sverige än i andra länder i världen. Statistik från SCB visade nyligen att tre av tio barn spenderar 50 procent  av sin tid hos vardera förälder. Det har också visat sig vara ett vinnande koncept, enligt en studie från Uppsala universitet. 

– Det man kan se är att barn som bor växelvis oftast har föräldrar som har ett gott samarbete med varandra, säger Raziye Salari, forskare vid Institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter Uppsala. 

Han har bland annat tittat på 3 656 barn i förskoleåldern, men resultaten går att applicera även på äldre barn. SCB:s siffror visade att i de fall barnen spenderade mer tid hos den ena föräldern, så var mamman överrepresenterad. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

– Skilsmässobarn som bor mer hos den ena föräldern tenderar att bli mer oroliga och har större risk för psykisk ohälsa, säger Raziye Salari.

SVT Nyheter Uppsala intervjuade Kajsa Wibling,15, som bott växelvis i princip hela livet. 

– Jag tycker det är lite jobbigt att behöva flytta fram och tillbaka, men jag skulle inte vilja bo utan min mamma eller pappa, säger hon till SVT. 

Är du förälder till ett barn om sängvätningsproblem? Delta i undersökning!

Annons
Annons

Kurs lär skilda föräldrar samarbeta

I flera av landets kommuner erbjuds kursen BIFF, Barn i föräldrars fokus. Syftet är att hjälpa skilda föräldrar att hitta ett gott samarbete.

– Det är lätt att fastna i konflikten som är ursprunget till skilsmässan. Men vi vill få föräldrarna att fokusera på barnen och deras bästa istället. Och att de inser att de inte är ensamma i det här. Det finns många fler i samma situation, säger Emma Öhrn Sinnerstad, familjerättssekreterare vid Enköpings kommun, till SVT Nyheter Uppsala. 

Att skilda föräldrar kan ha svårt att komma överens är något som Raziye Salari vill studera djupare.

– I en ny studie tittar vi bland annat närmare på hur föräldrar hanterar konflikter och hur det påverkar barnen, säger Raziye Salari.

Annons
Annons

  Källor

 • SVT Nyheter Uppsala - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/skilsmassobarn-mar-bast-av-att-bo-varannan-vecka

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2019-10-10 21:51 (2 år sen)

  Är det inte snarare så att det faktum att föräldrarna har ett gott samarbete är orskaen till att de baran som bor växelvis mår bättre och inte att det växelvia boendet orskar att barnen mår bättre?
  Det gäller att sklja på orsak och verkan!
  Om barnen inte mår bra hos den ena föräldern (oavsett vilken orsaken är - det kan t.ex. vara så att den ena föräldern är alkoholist eller kan kan handla om kontrollbehov/misshandel) är det ganska givet att barnen far illa av detta. Men det innebär inte att barnen skulle må bättre av att bo mer hos den förälder som missbrukar/misshandlar/utövar kontroll - bara att barnen har ett sämre utgångsläge än barn vars föräldrar har en positiv relation till varandra.

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-5 15:10 (2 år sen)

  Jag tror de har fel
  Barnen blir mer eller mindre tvingade genom sociala
  Myndigheter
  Lyssna mer på barnen vad de vill
  Kontinuitet är viktig för både barn och vuxna
  Man kan inte bo växelvis om man inte bor på samma ort/stad
  ????????️????‍♂️????????