Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Snabb viktökning hos nyfödda bäddar för övervikt

Annons

Spädbarn som under de första sex månaderna ökar&nbspför snabbt i vikt löper ökad risk att bli feta och överviktiga senare i livet. Det visar en amerikansk studie där forskare följt 559 nyfödda barn fram till tre års ålder. I tidigare studier har forskarna främst fokuserat på de riskfaktorer som finns i barnens miljö under uppväxtåren som tillgången till skräpmat och bristen på aktivitet och motion. Men nu finns det alltså klara belägg för att även näringstillförseln under spädbarnstiden kan ha avgörande betydelse för ett barns hälsa.
– Det finns ökade belägg för att snabba förändringar i barnets viktökning under spädbarnstiden ökar risken för fetma senare i livet, säger Elsie Taveras, verksam vid Harvard Medical School, huvudansvarig bakom studien. Hon påpekar även att spädbarnstiden verkar vara en kritisk period när det gäller kampen mot fetma och övervikt.

I studien, där totalt 2000 gravida kvinnor deltog, valdes 559 barn&nbsput för att studera om det fanns något samband mellan hur snabbt och ofta barnen gick upp i vikt under spädbarnstiden och deras vikt vid tre års ålder. Och forskarna fann att desto snabbare barnet gick upp, desto större var risken för fetma och övervikt vid tre års ålder. Men i Sverige ställer man sig lite kritiska till studien. Claude Marcus, professor och expert på barnfetma på Rikscentrum för överviktiga barn vid Karolinska Universitetssjukhuset varnar för att dra allt för hårda slutsatser av studien.
– Det finns inga skäl att komma med några kostrestriktioner för så små barn. En sådan här studie får absolut inte leda till att kvinnor ammar mindre. Däremot kan det kanske lugna mödrar vars barn ligger på den magra kanten och inte följer tillväxtkurvorna. Det finns ibland en överdriven rädsla hos BVC-personal för barn som inte följer gängse tillväxtmallar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.