Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Smittspridning trots kikhostevaccin

En ny studie från det amerikanska läkemedelsverket visar att den typ av kikhostevaccin som används i Sverige verkar skydda mot hosta under några år, men att den vaccinerade tycks fortsätta att smitta.
Annons

I Sverige infördes det nya kikhostevaccinet 1996 och ungefär 40 barn drabbas varje år.

Spädbarn är de som är känsligast för kikhosta då de har svårt att hosta upp allt slem som bildas och kan få svårt att andas.

I flera länder, bland annat Storbritannien pågår kikhostepidemier. Där har man därför börjat vaccinera gravida, för att så något sätt komma tillrätta med sjukdomsutbrotten. Detta är dock inte aktuellt i Sverige.

Annons
Annons

– Nej, det är det inte. Vi håller på att titta på vad det skulle kunna betyda. Men vi har inte så väldigt många spädbarn som drabbas av det nu, säger Rigmor Thorstensson på Smittskyddsinstitutet, till Sveriges radio

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.