Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Rätt träning hjälper mot dyslexi

Behandlingsmetoderna för barn med läs- och skrivsvårigheter är många. Men nu konstaterar SBU i en ny rapport att den enda metod som säkert hjälper är att öva kopplingen mellan språkljud och bokstäver på ett strukturerat sätt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-13

Annons

Ulrika Wolf, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet och hennes kollegor har utvärderat vilket vetenskapligt stöd olika insatser mot dyslexi har. Rapporten visar att runtom i landets skolor finns över 50 olika tester för att upptäcka och utreda barn med dyslexi.

Huruvida de olika testerna fungerar eller inte är det ingen som vet.

– Det betyder inte att testerna är dåliga. Vi vet inte, helt enkelt. Det behövs mer forskning, säger Ulrika Wolf.

Annons
Annons

SBU konstaterar dock att en rad saker förbättras om barn med dyslexi på ett strukturerat sätt får öva på kopplingen mellan språkljud (fonem) och bokstäver (grafem). På så sätt förbättras läsförmågan, stavningen, läsförståelsen, läshastigheten samt förmågan att uppmärksamma språkets ljudmässiga uppbyggnad.

– Det här är viktigt, att vi kan konstatera att strukturerad träning ger effekt. Men tyvärr ser det väldigt olika ut i skolorna, vilken hjälp barnen får, säger Ulrika Wolff.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.