Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ovanligt utbrott av mässling

Annons

Den senaste tiden har ett tiotal personer insjuknat i mässling i Uppsala och Stockholms län. Mässling ger hög feber, hosta eller andra luftvägssymtom, röda ögon och därefter röda utslag på kroppen.

Eftersom mässling är en allvarlig sjukdom som smittar mycket lätt bör personer som misstänker att de har mässling kontakta sjukvårdsrådgivningen för information om vård innan de besöker vårdcentral eller akutmottagning.

Senaste fallet i Uppsala län insjuknade för några dagar sedan. Stockholms län har inte haft något konstaterat fall sedan den 2 februari.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-03-28 12:00 (11 år sen)

    Det skulle vara intressant att veta om de smittade är vaccinerade och hur gamla de är och om de bor i närheten av varandra.

  • Avatar Tidigare användare 2013-03-2 07:39 (11 år sen)

    Hur stor procent/andel av de smittade är vaccinerade respektive ovaccinerade? Själv är jag inte orolig då jag hade mässlingen som barn och har fullständig immunitet, men mina anhöriga.

  • Avatar Tidigare användare 2013-03-1 11:46 (11 år sen)

    Jerker Elfström, kan du forska vidare - hur många av dessa har tidigare vaccinerat sig? Tycker liksom tidigare insändare att det är en ytterst relevant fråga.

  • Avatar Tidigare användare 2013-02-28 20:53 (11 år sen)

    Mycket märkligt att vi får "ubrott" av mässling trots att vi har en så god vaccinationstäckning, men så är trenden även i USA. Mässlingsutbrott sker ofta bland vaccinerade barn och kallas då A-typisk mässling, en vaccininducerad sjukdom som är dödlig i 15% av fallen (enligt Centers for Diseas Control, USA). Vildtypsmässling är enligt Hemmets läkarbok från 1930-talet en relativt harmlös sjukdom i högt utvecklade länder. Varför har den då sedan 70-talet, när den nästan helt försvunnit av sig själv i vårt land, plötsligt klassats som en livshotande sjukdom? Min gissning är att problemet ligger i att febernedsättande medel, antibiotika och andra läkemedel, som undertrycker immunförsvaret, är den huvudsakliga orsaken till den allvarliga komplikationen med hjärninflammation. Jag undrar också hur många av de som nu drabbats är vaccinerade.

  • Avatar Tidigare användare 2013-02-28 17:00 (11 år sen)

    Jag undrar också hur många av dessa som är vaccinerade? Allihop?
    Jeanette, det är tyvärr inte så.

  • Avatar Tidigare användare 2013-02-28 14:58 (11 år sen)

    Min dotter är nyligen vaccinerad så hon borde väl inte kunna få detta?

  • Avatar Tidigare användare 2013-02-28 13:48 (11 år sen)

    Skulle vilja veta hur många av dessa personer som är vaccinerade.

  • Avatar Tidigare användare 2013-02-28 12:01 (11 år sen)

    När blev mässling klassad som allvarlig sjukdom? Det troligaste är att dessa fått mässling via vaccinet. Vi har ju så god vaccinationstäckning att det inte ska kunna bli epedemier!?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.