Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Omega 3 kan hjälpa mot barncancer

Annons

Omega 3-fettsyran DHA kan både angripa cancerceller och skydda friska celler, hos barn med cancer i nervsystemet. Det visar en ny studie som svenska och amerikanska forskare ligger bakom. Sedan tidigare känner man till att Omega 3-fettsyran DHA kan skydda friska nervceller från celldöd och den kan även&nbspdöda vissa typer av cancerceller. I&nbspden här studien ville forskare få fördjupande kunskaper om hur DHA påverkar cancern.

Förutom leukemi är cancer i nervsystemet den vanligaste cancern hos barn och prognosen för sjukdomen är mycket dålig. Omkring 40 procent av barnen som får diagnosen dör av sjukdomen.

Annons
Annons

Det forskarna nu har kommit fram till är att DHA kan få cancercellerna i nervsystemet hos barn att begå självmord utan att för den delen skada sin omgivning.
– På samma gång som DHA dödar cancerceller i nervsystemet via hydroperoxyfettsyror, skyddar DHA friska nervceller från celldöd via protektiner, säger Helena Gleissman, forskare vid Karolinska institutet och studiens huvudförfattare.

Den dubbla effekten ger nu hopp om att i framtiden kunna använda Omega 3 som ett komplement till cellgifter.
– Om vi kan hitta ett sätt att styra denna process finns det alltså en god chans att DHA kan verka som både svärd och sköld hos neuroblastompatienter (små barn med cancer i nervsystemet) och fungera som ett komplement till cytostatiskabehandling, säger Helena Gleissman.

Forskarna kommer nu att gå vidare genom att undersöka hur DHA kan användas på bästa sätt i cancerbehandling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.