Nyhet | Barn

Olika regler för IVF-behandling i landstingen

Annons

Det varierar stort i landet vilka möjligheter man har att få barn med provrörsbefruktning, IVF-behandling. Bland annat varierar åldersgränser och andra regler i landstingen, det visar en granskning som TV4: s lokala stationer gjort. Och det är i de fyra nordligaste landstingen som det är svårast att få hjälp. I Västernorrland får kvinnan vara max 38 år, inte ha någon övervikt och endast ett försök betalas av landstinget.&nbsp
– Jag tycker att det vore bra om man hade bestämt sig för ett nationellt basutbud som ingen fick gå under och sedan kunde man i olika landsting prioritera mer eller mindre, säger Håkan Lindström, överläkare vid kvinnokliniken i Skellefteå.

Dessutom varierar åldersgränserna för att få påbörja en behandling också stort, allt från 37 år till 43 år. I Uppsala får kvinnan till exempel inte vara äldre än 40.
– Gränsen är på grund av att chansen att få barm, att lyckas med behandlingen, sjunker efter 40 och det är inte kostnadseffektivt eller lönsamt för patienten att göra en behandling då, säger Kjell Wånggren, överläkare Akademiska sjukhuset i Uppsala.&nbsp

Annons
Annons

Inom de flesta landstingen får man tre kostnadsfria försök och forskning visar att efter tre behandlingar blir två tredjedelar av kvinnorna gravida. Inom loppet av tio år har antalet provrörsbefruktningar nästan fördubblats i Sverige. Och Ylva Johansson (s), vårdpolitisk talesperson, tycker att&nbspdet är en förutsättning att alla ska ha samma förutsättningar oavsett var i landet man bor.
– Jag tycker att man ska kunna förvänta sig samma möjlighet till IVF-behandling överallt i Sverige. För den som är barnlös och väldigt gärna vill ha barn så upplevs det här som en livsviktig möjlighet, säger Ylva Johansson till TV4.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons