Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Ökad kunskap om smitta minskade sjukfrånvaron

Annons

Genom att öka förskolepersonalens kunskaper om hur smittor sprids vid lekar och blöjbyten skulle sjukfrånvaron i förskolan kunna minska markant. Just nu pågår ett projekt i Västra Götalandsregionen där samtliga förskolor får besök av hygiensjuksköterska, något som har visat sig ha effekt då sjukdagarna har minskat med över 20 procent på vissa förskolor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ann Söderström som är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen och arbetar med projektet säger till Ekot att en minskning med 20 procent är mycket.

– Jag tycker att det är ett bra resultat som jag tror kan bli ännu bättre. Och familjer som slipper vara hemma med sjukt barn mår ju bättre, säger hon.

I projektet har en hygiensjuksköterska besökt olika avdelningar på diverse förskolor som sett över skötbord och pratat med både personal och föräldrar om hygienrutiner och smittor. En viktig sak som det pekas på är vikten av ökad hygien, som att till exempel tvätta händerna noga och ofta samt använda engångsartiklar i förskolan, för att förhindra smittspridningen framför allt vid magsjuka och andra tarminfektioner.

På många avdelningar som deltar i projektet har sjukfrånvaron i magsjuka minskat med över 20 procent enligt en intern uppföljning. I genomsnitt minskade den med sex procent mellan 2008 och 2009, rapporterar Ekot. Projektet pågår fram till 2011.

Enligt en rapport som Socialstyrelsen nyligen publicerat saknar många förskolor i dag rutiner för hur de ska sköta hygienfrågor och omkring hälften av personalen på förskolorna saknar utbildning i hur smittor kan förebyggas. Ann Söderström menar att hygien har blivit en bortglömd fråga.

– Den har försvunnit i alla prioriteringar som man måste göra i förskolan, säger hon till Ekot.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.