Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Obehandlad barnfetma en klassfråga

Bara en bråkdel av alla barn med fetma får hjälp i vården och de flesta får det för sent. En av orsakerna till det är att barnfetma är en klassfråga, skriver flera läkare, sjuksköterskor och professorer i DN Debatt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-13

Annons

Fetma drabbar främst barn i resurssvaga familjer och då saknas trycket på de som de fattar beslut i vården. Då barnfetma kostar samhället mycket pengar, anser nu skribenterna att en nationell satsning mot barnfetma bör sättas in.

Claude Marcus, professor och registerhållare för det nationella kvalitetsregistret för barnfetmabehandling, BORIS och hans kollegor skriver att 10 av 25 svenska barnkliniker inte tar emot remisser för behandling av fetma

"Fetma kostar redan idag 25-35 miljarder kronor per år i Sverige, så det finns även ekonomiska skäl att sätta in behandling när det är som mest effektiv, det vill säga tidigt i barndomen" enligt artikelförfattarna.

Annons
Annons

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 16:29 (11 år sen)

    Skillnaderna mellan de olika kunskapsklasserna måste ändras och här har skolan en stor roll. Barn från lågutbildade familjer måste få samma chans att leva ett normalt liv utan risk för allvarliga sjukdomar. Försök som gjorts med moderna metoder att lära alla barn grunderna i näringslära har lyckats över förväntan. Nu saknas bara politiker med regeländringar och resurser för utbildning av lärare vilket är svårt.

  • Avatar Redaktionen 2013-09-16 09:29 (11 år sen)

    @Lisskarin

    Det framgår inte exakt vad det är för behandling artikelskribenterna syftar till men läs gärna hela debattinlägget här http://www.dn.se/debatt/sjukhus-stanger-dorren-for-barn-med-fetma/

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-14 10:30 (11 år sen)

    Barnfettma? Behandling? Hur då behandling? Av barnet? Av föräldrarna?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons