Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Nytt fynd förklarar utvecklingen av autism

En ny avhandling vid Sahlgrenska akademin visar hur könshormonerna är involverade i utvecklingen av autism.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-13

Annons

Så här långt saknas farmakologisk behandling mot autismspektrumsyndrom (AST). Något som gör att kunskapen kring sjukdomen och dess uppkomst är viktig för att hitta framtida behandlingar. Detta behandlas i en avhandling vid Sahlgrenska akademin som pekar på att människors sociala förmågor är associerade med genetiska variationer i könshormonrelaterade gener. En bidragande orsak till autism tros vara höga nivåer av testosteron under fosterstadet och autism förekommer oftare hos pojkar än flickor.

– Huvudfynden visar att könshormoner är involverade i socialbilitet och socialt minne i mus, och att genetiska varianter i könshormonrelaterade gener tycks vara förknippade med autism-liknande drag och socialt minne hos människor, till exempel generna som kodar för östrogenreceptorerna samt könshormonernas transportprotein; sex steroid binding globuline (SHBG), säger Sara Karlsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.