Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Nya poliofall får WHO att starta vaccinationskampanj

Två barn i Ukraina har insjuknat i förlamning till följd av polio. Bara runt hälften av de ukrainska barnen uppges vara vaccinerade mot polio och andra sjukdomar och därför ska nu Världshälsoorganisationen (WHO) starta vaccinationskampanjer i landet.
Annons

De barn som drabbats av polio är fyra år respektive tio månader gamla och har båda insjuknat i sydvästra Ukraina i sommar, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Eftersom så få barn är vaccinerade beräknas risken för smittspridning inom landet vara hög. För att undvika detta har nu WHO:s nationella vaccinationskampanjer tillsammans med lokala sjukvårdsmyndigheter högsta prioritet. I Sverige däremot har vaccinationstäckningen i många år legat på över 97 procent, bland annat på grund av det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Det gör att myndigheten anser att det inte finns någon risk för spridning av polio i Sverige.

Som en tillfällig åtgärd rekommenderar WHO att alla resenärer, oavsett ålder, tar en extra dos av poliovaccin vid mer än en månads vistelse i Pakistan, Afghanistan, Nigeria och Somalia – om det har gått mer än tolv månader sedan den senaste dosen. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.