Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Nässprayvaccin ska skydda nyfödda mot kikhosta


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-25

Annons

Smittskyddsinstitutet (SMI) ingår i ett europeiskt forskningsprojekt som utvecklar ett nässprayvaccin som ska skydda nyfödda från kikhosta, skriver SMI i ett pressmeddelande.

Cirka 200 000 barn världen över dör till följd av kikhosta och just nu utför SMI kliniska tester på försökspersoner.

Spädbarn som är yngre än tre månader och som smittas av kikhosta blir ofta väldigt sjuka och måste vårdas på sjukhus. Sedan 1996 erbjuds alla spädbarn i Sverige vaccination vid tre, fem och tolv månaders ålder. Här i Sverige är det få nyfödda som dör efter att de har drabbats av kikhosta, men i stora delar av världen är det ett stort problem.

Det är tänkt att det nya vaccinet ska ges redan vid födseln.

– Om testerna faller väl ut kommer man testa vaccinet på 15–16-åringar och jämföra effekten med nuvarande vaccin. Därefter kommer slutligen nyfödda barn att vaccineras. Vi räknar med att ha ett färdigt vaccin ute på marknaden om ungefär tio år, säger Rigmor Thorstensson.&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.