Nyhet | Barn

Mer läkemedel hämtas ut till barn efter gratisreform

Fler barn har under de senaste åren fått tillgång till sin ordinerade medicin. Detta efter att läkemedel till barn blev gratis 2016. En framgångsrik reform, konstaterar Socialstyrelsen i en utvärdering, rapporter Dagens Medicin. 


Publicerad den: 2019-10-18
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Mer läkemedel hämtas ut till barn efter gratisreform
Annons

Sedan 1 januari 2016 är läkemedel till barn upp till 17 år gratis. Året före reformen infördes hade 39 procent av barnen fått sina läkemedel uthämtade. År 2018 var siffran 43 procent.

Syftet med reformen var bland annat att inga barn skulle behöva avstå medicin på grund av sina föräldrars ekonomi. Med den aspekten i åtanke bedömer Socialstyrelsen att reformen haft god effekt, något som specificeras i en utvärdering.

Större kostnader

Kostnaderna för läkemedlen blev större än beräknat. Förmånskostnaderna för regionerna på 510 miljoner kronor under det första året, en ökning på 180 miljoner kronor 2017 och 80 miljoner 2018.
Den summan som patienterna tidigare betalade står för 70 miljoner av de ökade kostnaderna.

I Socialstyrelsen rapport konstateras att en hel del av de recept som skrivs ut aldrig hämtas ut. Drygt 20 procent av de läkemedel som skrevs ut till barn 0-17 år från november 2016 till oktober 2017 hämtades aldrig ut.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

– Detta kan bero på att barnets besvär gått över eller att man har läkemedel hemma sedan tidigare, säger Staffan Söderberg, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Endast förmånsklassade läkemedel omfattades av gratisreformen.

Läs även: Nattkissning hos barn – har ditt barn enures? 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/10/17/okning-av-lakemedel-till-barn-efter-gratisreform/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu