Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Marginella skillnader mellan amning och flaskmatning

Annons

Skillnaderna för hälsan är väldigt liten mellan flaskmatning och amning, men trots det ska alla i samhället, från myndigheter till medier, förespråka amning. Det är kontentan av en deklaration som Sverige skrivit under.

Det är även den anda som genomsyrar informationen som landstingen ger till allmänheten. Kritikerna menar dock det är fel och påpekar att landstingen och myndigheter borde ge en information som är vetenskaplig och objektiv. Bland annat står det på Vårdguidens hemsida, som alla landsting står bakom, att amning hjälper mot allergier och astma men det finns det studier som motsäger.
– Det finns inte någon koppling mellan att ha ammats och att inte ha allergi som skolbarn. Däremot finns det en lite mindre risk i fattiga länder att få infektionsutlöst astma. I västvärlden finns ingen påtaglig skillnad över huvudtaget, säger Bengt Björksten som forskat längre på amning, astma och infektioner, till Rapport.&nbsp&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Ett av de mest omdebatterade argumenten, som vetenskapen har svårt att belägga, är att amningen ger bättre anknytning än flaskmatning. Men barnmorskan och amningsexperten Kristin Svensson hävdar att amningen ger mer trygghet.
– Med flaskan är det lätt att lägga ifrån sig barnet. De flesta kvinnor vet att det är viktigt att ha barnet nära, men i de intervjuer vi har gjort visar det sig att det med tiden är lätt att lägga barnet åt sidan, eller lämna bort till farmor och mormor.

I början av 90-talet skrev Sverige under Innocentideklarationen där regeringen lovar att stödja amning som normen, samt berätta om riskerna med flaskmatning och vad det innebär för barnens hälsa och utveckling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.